Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tsipras potvrdil, že Atény pripravovali plán na zavedenie alternatívnej meny
Zdielať na

Tsipras potvrdil, že Atény pripravovali plán na zavedenie alternatívnej meny

ATÉNY / Grécky premiér Alexis Tsipras poveril bývalého ministra financií Janisa Varoufakisa vypracovaním krízových plánov pre prípad, kedy by bola krajina prinútená opustiť eurozónu. Premiér to potvrdil v piatok v gréckom parlamente.

Varufakis tento týždeň potvrdil, že v tajnosti pripravoval vniknutie do daňových systémov krajiny s cieľom získať informácie o daňových poplatníkoch. Bývalému gréckemu ministrovi financií Varufakisovi za to hrozí súd.

Dáta z daňových systémov boli potrebné na vytvorenie paralelného platobného systému. Zároveň Varufakis túto svoju iniciatívu označil za plán, ktorý sa napokon neuskutočnil.

Premiér Alexis Tsipras v piatok priznal, že jeho vláda pripravovala tajné krízové plány pre prípad, že by Grécko prišlo by euro. Napriek tomu ale odmietol obvinenia, že chcel v Grécku presadiť starú menu - drachmu.

"Nenavrhli sme a ani sme neplánovali odchod krajiny z eurozóny, mali sme ale krízové plány," povedal Tsipras. "Ak naši partneri a veritelia pripravili plán odchodu Grécka z eurozóny - Grexit, nemali sme si mi, ako vláda, pripraviť obranu," opýtal sa premiér.

Vojna

Tsipras bol nútený v parlamente reagovať na obvinenia po tom, ako bývalý minister financií Janis Varufakis priznal pokusy preniknúť do databázy gréckeho daňového systému. Jeho vyhlásenie vyvolalo vlnu kritiky a pobúrenia v Grécku.

Zverejnenie týchto skutočností zvýšilo už aj tak veľký tlak na Tsiprasa, ktorý musí bojovať aj vo vo vnútri vlastnej strany SYRIZA. Tou zmietajú odlišné názory na riešenie situácie v Grécku. Taktiež už začali tvrdé rokovania s veriteľmi o záchrannom programe pre Grécko.

Obhajoba ministra

"Pán Varufakis mohol robiť chyby, pretože každý z nás ich robí. Môžete ho viniť koľko chcete - za jeho politický plán, za jeho vyhlásenia, za jeho módny vkus, za jeho nedávnu dovolenku na gréckom ostrove Aegina," obhajoval svojho exministra Tsipras. "Ale nemôžete ho obviniť z krádeže peňazí gréckych ľudí, alebo z toho, že mal tajný plán ako stiahnuť Grécko do priepasti," vyhlásil.

Grécko sa pohybovalo na hrane odchodu z eurozóny, napokon sa však predstavitelia krajiny s veriteľmi na poslednú chvíľu dohodli. Dohoda znamená nové rokovania o poskytnutí pomoci výmenou za reformy. Grécka vláda počas rokovaní opakovane tvrdila, že o takzvanom "grexite“ odmieta uvažovať.

Gréci plnia požiadavky eurozóny, schválili druhý balík reforiem:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy