Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenskí turisti na gréckych ostrovoch: Starajú sa o nás ukážkovo
Zdielať na

Slovenskí turisti na gréckych ostrovoch: Starajú sa o nás ukážkovo

RHODOS/KRÉTA / Mnohí Slováci, ktorí si kúpili tohtoročnú dovolenku v Grécku, sú v neistote. Ísť či neísť? Na jednej strane panuje strach, čo bude po víkendovom rozhodnutí únie. Na druhej strane úsmevy hotelierov, ktorí žijú z turizmu. Slováci ale tvrdia, že Gréci sa na ostrovoch o nich starajú ukážkovo.

Nálada pred nedeľným rozhodnutím Európskej únie sa delí na dve skupiny. Na domácich, ktorí sa obávajú, nemajú dosť hotovosti a nevedia sa dostať k svojim úsporám a na dovolenkujúcich turistov, ktorí si Grécko užívajú.

"Už som tu tretíkrát. Nič sa nezmenilo. Služby aj kvalita, všetko je ok," hovorí dovolenkár Peter, ktorý sa nachádza na ostrove Rhodos.

Potrebná hotovosť

Podľa reportéra Richarda Bolješika, ktorý je na ostrove Kréta, služby fungujú bez problémov. Niektoré obchody neberú platobné karty, treba mať pri sebe hotovosť.

Niektorým turistom neuniklo, že po gréckom referende sa hotely výrazne vyprázdnili. Mnohí svoju dovolenkovú destináciu radšej zmenili. "Je v meste menej ľudí, menej ľudí je aj na hoteli," hovorí Roman Hús, ktorý dovolenkuje na Kréte.

Za poloprázdne hotely môžu aj chýbajúci ruskí turisti. Ruské cestovné kancelárie zakontrahovali o 50 percent menej charterových letov. Väčší záujem majú o Cyprus, kde jednoduchšie vybavia víza.

Všetko je OK

Grécki hoteliéri turistov lákajú vychutnávať si u nich dovolenku. Spokojný turista znamená väčšie tržby.

Slovenka Veronika má v Grécku s manželom hostel, doteraz im stornoval pobyt len jeden klient. Obavy sú podľa nej neopodstatnené. "Denne odpovedám 30 minút na e-maily, či máme čo jesť, či je tu benzín. Tu všetko funguje ako má, krajina funguje normálne," hovorí Veronika.

"Nebojte sa o Grécko. Všetko je OK. Ak nás chcete navštíviť, tak príďte. Zažijete skvelé časy a dobrú zábavu," hovorí Kostas, ktorý pracuje v hoteli na ostrove Rhodos.

Pozrite si priloženú reportáž:

Schválil reformné návrhy

Grécky parlament schválil reformné návrhy gréckej vlády ako základ pre jednanie s veriteľmi o získaní novej finančnej pomoci. Informovala o tom agentúra AP.

Návrhmi sa budú dopoludnia zaoberať ministri financií eurozóny. Tí rozhodnú, či má zmysel o poskytnutí pomoci jednať.

Grécka vláda reformný plán, ktorý zahŕňa tvrdé úsporné opatrenia, odovzdala už vo štvrtok predstaviteľom eurozóny. Zástupcovia Európskej komisie, Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF) podľa zdroja agentúry AFP hodnotia kladne a považujú ho za základ pre jednanie o novom balíku pomoci v hodnote 74 miliárd eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy