Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Angela Merkel odmieta odpustenie gréckeho dlhu
Zdielať na

Angela Merkel odmieta odpustenie gréckeho dlhu

SARAJEVO / Nemecká kancelárka Angela Merkel zdôraznila, že odpustenie gréckych záväzkov je vylúčené. Gréci žiadajú reštrukturalizáciu svojho obrovského dlhu a za potrebnú ju považuje aj Medzinárodný menový fond.

"V roku 2012 sme sa zaoberali udržateľnosťou dlhu. Predĺžili sme splatnosť, odložili sme platenie pôžičiek z Európskeho fondu finančnej stability na 2020. Takže neriešime udržateľnosť dlhu prvýkrát," vyhlásila Angela Merkel, ktorá je momentálne na návšteve v hlavnou meste Bosny, na otázky novinárov o rozdielnom názore s MMF na odpis gréckeho dlhu.

"Povedala som, že klasické ostrihanie je pre mňa nemysliteľné," dodala nemecká kancelárka.

Nevyhnutná reštrukturalizácia

MMF minulý týždeň vo svojej správe uviedol, že Grécko bude v najbližších troch rokoch potrebovať dodatočné finančné prostriedky až 60 miliárd eur a rozsiahle odpustenie dlhu, aby získalo priestor na nadýchnutie a mohlo oživiť svoje hospodárstvo.

Výkonná riaditeľka MMF Christine Lagarde následne uviedla, že je potrebné grécky dlh reštrukturalizovať, ak majú záchranné programy fungovať. Grécko ale musí pokračovať s reformami, ktoré znížia náklady.

Grécky premiér Alexis Tsipras už dávnejšie uviedol, že jediným spôsobom, ako spraviť dlh udržateľným, je ejho zníženie o 30 percent a k tomu dvadsaťročný odklad splácania.

Obrovský dlh

Celkový dlh Grécka momentálne presahuje 320 miliárd eur, čo je zhruba 175 percent hrubého domáceho produktu. Vo vzťahu k HDP je dlh Grécka druhý najvyšší na svete za Japonskom.

Najväčším veriteľom Grécka je Európsky fond finančnej stability (EFSF), ktorému grécka vláda dlží zhruba 130,9 miliardy eur. Z jednotlivých krajín je najväčším veriteľom Grécka Nemecko, ktorému dlží 68 miliárd eur. Táto čiastka zahŕňa pôžičky a prostriedky z EFSF.

Robert Fico zdôraznil, že Slovensko nepodporí odpis gréckeho dlhu. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy