Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Grécko ustupuje eurozóne, ponúklo návrh reforiem
Zdielať na

Grécko ustupuje eurozóne, ponúklo návrh reforiem

ATÉNY / Grécka vláda odoslala eurozóne návrh reforiem, ktoré je ochotná spraviť výmenou za novú účinnú pomoc. Program predložila parlamentu, ktorý ho v piatok prerokuje. Podľa informácií gréckych médií ponúka najväčšie ústupky za celú dobu vyjednávania s medzinárodnými veriteľmi. Zadĺžená krajina sľubuje prudký nárast daní, zásah do penzijného systému a rozpočtové škrty, napríklad vo výdavkoch na obranu.

Vláda podľa gréckych médií odoslala dokument s návrhom e-mailom ministrovi financií krajín eurozóny Holanďanovi Jeroenovi Dijsselbloemovi.

Jeho hovorca podľa agentúry Reuters prijatie dokumentu potvrdil a povedal, že je dôležité, aby veritelia inštitúcie vzali návrh do úvahy pri vyhodnocovaní gréckej situácie. V sobotu sa návrh dostane k ministrom financií eurozóny. 

Veľké šetrenie

Balík reforiem, ktoré majú gréckemu štátu vyniesť alebo ušetriť asi 12 miliárd eur, podrobí analýze pracovná skupina na úrovni námestníkov ministrov financií, ich spolupracovníkov i predstaviteľov Európskej komisie a Európskej centrálnej banky.

Grécky parlament podľa televízie Ant1 vyzvú, aby poveril vyjednávaciu skupinu na čele s premiérom Alexisom Tsiprasom a ministrom financií Euklidisom Tsakalotosom rokovať s eurozónou o detailoch navrhovaného dokumentu.

Od tohto programu s budú odvíjať aj všetky zákonné opatrenia, ktoré bude musieť grécky parlament prijať zrejme už v sobotu alebo najneskôr v nedeľu, kedy sa má konať summit štátov eurozóny a následne aj celej EÚ.

Dane i dôchodok

Informácie o gréckych ústupkoch sa začali objavovať už skôr. Podľa informácií z médií ide o opatrenia v hodnote desať miliárd až 13 miliárd eur, za ktoré chce Grécko nové pôžičky vo výške viac ako 50 miliárd.

Grécko chce zachovať tri sadzby dane z pridanej hodnoty, ale na drvivú väčšinu služieb sa bude vzťahovať tá najvyššia, teda 23 percent. V penzijnom systéme sa majú takmer okamžite zrušiť predčasné odchody do dôchodku, prípadne sa budú tvrdo penalizovať.

Vek pre odchod do dôchodku sa posúva na 67 rokov, pri splnení minima 40 odpracovaných rokov už od 62 rokov. Od budúceho roku chce krajina znižovať výdavky na obranu - v roku 2016 o 200 miliónov eur, v roku 2017 dokonca o dvojnásobok.

Obrovský dlh

Informácia o návrhu reforiem prichádza len pár hodín po tom, ako sa nemecká kancelárka Angela Merkel opätovne vyjadrila, že že odpustenie gréckych záväzkov je vylúčené. Jej názor sa tak líši od názoru Medzinárodného menového fondu, ktorý považuje za potrebné reštrukturalizáciu obrovského dlhu.

Celkový dlh Grécka momentálne presahuje 320 miliárd eur, čo je zhruba 175 percent hrubého domáceho produktu. Vo vzťahu k HDP je dlh Grécka druhý najvyšší na svete za Japonskom.

Najväčším veriteľom Grécka je Európsky fond finančnej stability (EFSF), ktorému grécka vláda dlží zhruba 130,9 miliardy eur. Z jednotlivých krajín je najväčším veriteľom Grécka Nemecko, ktorému dlží 68 miliárd eur. Táto čiastka zahŕňa pôžičky a prostriedky z EFSF.

Aj Robert Fico zdôraznil, že Slovensko nepodporí odpis gréckeho dlhu. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy