Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Grécko má nového ministra financií, stal sa ním hlavný vyjednávač
Zdielať na

Grécko má nového ministra financií, stal sa ním hlavný vyjednávač

Zdroj: SITA

ATÉNY / Gréci v nedeľnom referende povedali dôrazné nie podmienkam novej finančnej pomoci, ktoré medzinárodní veritelia stanovili ich zadĺženej krajine. Tisíce obyvateľov večer oslavovali výsledky referenda, ktoré je podľa nich úderom pre architektov päťročného úsporného programu, napísala agentúra Reuters.

Celkom 61,31 percenta voličov v Grécku odmietlo v nedeľnom referende navrhnuté podmienky z júna. Po sčítaní všetkých odovzdaných hlasov to na svojom webe oznámilo grécke ministerstvo vnútra.

Volebná účasť v Grécku s jedenástimi miliónmi obyvateľov a necelými desiatimi miliónmi registrovaných voličov, bola 62,5 percenta. Pre prijatie podmienok nového záchranného programu hlasovalo 38,68 percenta voličov. Neplatných hlasovacích lístkov bolo 5,8 percenta.

Priaznivci dohody nezvíťazili v žiadnom z volebných okrskov, najbližšie k tomu mali v Lakónii na juhu peloponézskeho ostrova. V tomto okrsku proti podmienkam hlasovalo 51,17 percenta voličov. Najhlasnejšie návrhy odmietol západ ostrova Kréta, kde tak urobilo 73,77 percenta voličov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy