Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Rebríček kvality vôd v letoviskách: týmto plážam sa radšej vyhnite
Zdielať na

Rebríček kvality vôd v letoviskách: týmto plážam sa radšej vyhnite

BRATISLAVA / Európska agentúra pre životné prostredie zverejnila mapu morí v Európe, rozlíšených na základe kvality vody. Z jej analýzy vyplýva, že najviac sa za kvalitným morom oplatí ísť do Slovinska či na Maltu a Cyprus. Naopak, na chvoste skončilo Taliansko.

Európska agentúra pre životné prostredie odhalila aj miesta, kde sa dovolenkári kúpu v splaškoch. Kvalitu vody na plážach totiž najviac znečisťuje nevhodné riešenie miestnych kanalizácií.

"Dôvod nekvalitnej vody môže byť v zlom vyústení kanalizácie, alebo zavinený vysokou mierou poľnohospodárstva,"
vysvetľuje hovorca zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik. 

Nevyhovujúce Taliansko

Najviac oblastí s nevyhovujúcou kvalitou vody je podľa analýzy v Taliansku. Tu hygienici neodporúčajú na kúpanie až 107 prímorských oblastí. Nasleduje Francúzsko a Španielsko, kde je ich počet len o niečo nižší.

TV JOJ/Európska agentúra pre životné prostredie

Ešte pred vstupom do mora je na mieste sa o kvalite vody informovať. Niektoré baktérie môžu byť veľmi nebezpečné, a to najmä pre chorých ľudí a deti.

Kvalita vody, nie čistota

S vynikajúcimi výsledkami skončili moria pri Slovinsku, Malte a Cypre. Voda tu vykazovala výborné hodnoty na všetkých pobrežných plážach. Veľmi dobre dopadlo aj Grécko. Aj čistota mora v Chorvátsku je úplne v poriadku.

TV JOJ/Európska agentúra pre životné prostredie

Andrej Králik ale upozornil, že tieto údaje hodnotia iba kvalitu vody a nie prevádzkovateľov pláží. "Nehodnotila sa čistota pláží, iba kvalita vody na základe výskytu baktérií," vysvetlil.

Kam sa oplatí ísť a ktorým plážam je lepšie sa vyhnúť? Pozrite si analýzu z Novín o 17tej:

Súvisiace články