Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Opustite Tunisko, vyzvali Briti turistov. Hrozí ďalší útok
Zdielať na

Opustite Tunisko, vyzvali Briti turistov. Hrozí ďalší útok

LONDÝN/TUNIS / Veľká Británia varuje svojich turistov pred cestami do Tuniska a tých, ktorí sa tam nachádzajú vyzýva, aby krajinu čo najskôr opustili. Dôvodom sú obavy z ďalších teroristických útokov. Práve Briti totiž tvorili významnú časť obetí nedávneho útoku v letovisku Sousse, kde na konci júna zahynulo 38 ľudí.

Britské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že pravdepodobnosť ďalšieho teroristického útoku v Tunisku je vysoká. Odvoláva sa pritom na zistenia tajných služieb. Zároveň odporúča turistom, aby sa ihneď obrátili na cestovné kancelárie so žiadosťou o návrat.

Minister zahraničných vecí Philip Hammond síce tvrdí, že nevie o žiadnej konkrétnej hrozbe, opatrenie je ale podľa neho na mieste.

"Tuniské úrady posilnili bezpečnostné opatrenia, ale tiež pripustili, že ich možnosti čeliť súčasnej teroristickej hrozbe sú obmedzené," cituje vyhlásenie britského ministerstva BBC.

Tunisko každoročne navštevovali státisíce Britov. Minulý mesiac ale tridsať z nich pri útokoch v Sousse zomrelo. Momentálne sa podľa združenia britských cestovných kancelárií ABTA v Tunisko nachádza asi tritisíc Britov. V čase útoku ich tam bolo až 20 tisíc.

Rešpektovaný britský bulvár Express, s odvolaním na informácie britskej vlády, nedávno zverejnil mapu, ktorá rozdeľuje štáty Európy podľa potenciálneho rizika útokov:

Potenciálne riziko útokov v Európe rozoberali aj Noviny o 17tej. Pozrite si analýzu:

Rušia zájazdy

Tunisko je obľúbenou destináciou aj slovenských turistov. Po útokoch sa vo veľkom začali z krajiny vracať domov.

Na vzniknutú situáciu zareagovali aj cestovné kancelárie. Niektoré z nich už definitívne ukončili tohtoročnú letnú sezónu.

Majú ešte Slováci záujem o dovolenku v Tunisku? A ako na situáciu reagujú cestovné kancelárie? Pozrite si reportáž:

Väčšina cestoviek, ktoré TV JOJ po útokoch oslovila, zvolila vyčkávaciu taktiku a predbežne rušila alebo redukovala zájazdy.

"Niektoré lety budeme redukovať, niektoré budeme rušiť, ale niektoré si ponecháme," informovala vtedy hovorkyňa Kartago Tours Silvia Ladvenicová.

Streľba na turistov

Útok v Sousse sa stal 26. júna. Atentátnikom bol 23 ročný Sajfaddín Rizkí, ktorý podľa vyšetrovateľov prešiel výcvikovým táborom radikálov v Líbyi. Obeťami boli len zahraniční turisti: okrem 30 Britov prišli o život aj traja Íri, dvaja Nemci a jeden občan Belgicka, Portugalska a Ruska. Atentátnik zranil aj štyri desiatky ďalších ľudí, následne ho zastrelila polícia.

Pri útokoch v tuniskom letovisku zahynulo 38 ľudí. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy