Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Útoky v Tunisku sa môžu opakovať, varuje britské ministerstvo
Zdielať na

Útoky v Tunisku sa môžu opakovať, varuje britské ministerstvo

SOUSSE/LONDÝN / Tunisku hrozia ďalšie teroristické útoky na turistické letoviská podobné tomu z piatku, varovalo britské ministerstvo zahraničných vecí. Ľudia po tuniskom letovisku pochodovali na znak solidarity.

Aktuálne: Počet obetí tuniského masakru stúpol na číslo 38. Atentátnik je 39. 

Zaútočiť v Tunisku môžu "jednotlivci, o ktorých úrady nemajú informácie a ktorých inšpirovali teroristické skupiny cez sociálne siete," uviedlo britské ministerstvo zahraničných vecí v odporúčaniach pre svojich obyvateľov cestujúcich do Tuniska.

Boj proti extrémizmu

Brtiskí minister obrany Michael Fallon a minister zahraničných vecí Philip Hammond sa zhodne uviedli, že teroristický útok v Tunisku bude mať vplyv na britskú obrannú a bezpečnostnú stratégiu. Prispeje vraj aj k odhodlaniu Londýna bojovať proti islamskému extrémizmu.

Počet britských obetí piatkového atentátu podľa úradov s najväčšou pravdepodobnosťou naďalej porastie. Zatiaľ tuniské ministerstvo zdravotníctva identifikovalo 17 obetí, pätnásť z nich je z Británie Jeden je z Belgicka, jeden z Nemecka. Zo severoafrickej krajiny sa snažia dostať tisícky turistov z celého sveta.

Pochod na znak solidarity

V sobotu večer ulicami mesta Sousse pochodovali asi dve stovky ľudí na znamenie solidarity s obeťami a ich pozostalými. Sprievod vyšiel od hotela Riu Imperial Marhaba, ktorý sa stal terčom útoku mladého Sajfaddína Rizkího. ň

Zhromaždení v rukách držali sviečky a kričali heslá ako "Nie teroristom" či "Sousse nikdy nezomrie". Podobný pochod solidarity sa konal aj v metropole krajiny, meste Tunis.

Turisti nosia na miesto masakru kvety. Pláž pred hotelom je prázdna:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy