Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
K útokom na hotely v Tunisku sa prihlásil Islamský štát
Zdielať na

K útokom na hotely v Tunisku sa prihlásil Islamský štát

SOUSSE / K piatkovým teroristickým útokom v tuniskom letovisku Sousse sa na Twitteri prihlásila organizácia Islamský štát. Tuniské ministerstvo zdravotníctva podľa serveru BBC uviedlo, že počet obetí útoku stúpol na minimálne 39 osôb, ďalších 36 ľudí sa zranilo.

Britský portál The Daily Mail priniesol fotografie strelca z tuniských hotelov. Podľa svedkov sa vraj normálne rozprával a žartoval s inými turistami, vyzeral ako jeden z nich.

V skutočnosti si ale starostlivo vyberal svoje obete, ktoré zabil s kalašnikovom ukrytým pod slnečníkom. Podľa Daily Mail boli jeho hlavným cieľom Briti.

"Smial sa a žartoval ako normálny chlap," povedal jeden zo svedkov. "Rozhodoval sa, koho zastrelí. Niektorí ho posielali preč. Vyberal si turistov - Britov a Francúzov," dodáva svedok.

Britský The Daily Mail zverejnil fotografiu strelca. Zachýtava ho na ulici krátko pred tým ako ho polícia zastrelila:

Podľa tuniského premiéra Habíba Sída tvoria väčšinu obetí Briti. Medzi mŕtvými sú aj Nemci, Belgičania a Francúzi.

Premiér David Cameron pre bezpečnostnú situáciu zvolal schôdzku krízového výboru Cobra. Pred jej začiatkom uviedol, že Británia sa bude musieť pripraviť na to, že "medzi obeťami barbarského útoku bude veľké množstvo Britov."

"Urobíme všetko pre to, aby sme ich dostali domov," uviedol Cameron následke k osudu britských turistov, ktorí naďalej v Tunise zostávajú.

Predčasný návrat

Záujem o predčasný návrat z Tuniska má podľa hovorcu ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Petra Stana prejavilo 160 ľudí.

"Vládny špeciál je pripravený vyštartovať okamžite, ako získame povolenie na prelet a pristátie v Tunisku, čo vzhľadom na vysoký počet letov do krajiny aj z nej istý čas trvá,“ uviedol Stano.

Ako ďalej uviedol, ministerstvo vďaka systému dobrovoľnej registrácie vedelo o 160 Slovákov v Tunisku, napokon z komunikácie s cestovnými kanceláriami zistili, že ich je tam viac ako 600.

Islamský štát zverejnil tvár muža, ktorý zabíjal v Tunisku. Strelcom je Seifeddine Rezgui:

SITA

Propaganda a nenávisť

V reakcii na atentát Tunisko uzavrie približne 80 mešít, ktoré údajne podnecujú k páchaniu násilia.

V piatok to uviedol premiér Habíb Síd s tým, že tieto mešity fungujúce mimo štátny dohľad šíria v spoločnosti "svoju propagandu a nenávisť, aby tak podporili terorizmus."

Ministerstvo vnútra vraj zakročí aj proti ďalším stranám a skupinám, ktoré nedodržujú ústavu krajiny.

Útočníka zabili

Útočníka polícia zabila na mieste útoku. Ide vraj o tuniského študenta pochádzajúceho z mesta Kajruván, o ktorom doposiaľ polícia nemala žiadne záznamy.

Podľa svedkov vyzeral ako turista, zbraň schovával pod slnečníkom, potom začal po turistoch strieľať z kalašnikova. Z pláže prešiel okolo bazénu do hotela Riu Imperial Marhaba a neustále pálil na všetkých okolo.

Tunisko bojuje so silnejúcim radikálnym islamizmom od pádu autoritatívneho režimu prezidenta Zína Abidína bin Alího v roku 2011. Situáciu v krajine zhoršil aj chaos, ktorý zavládol v susednej Líbyii a umožnil získať pozície radikálom hlásiacim sa k Islamskému štátu.

V radoch IS priamo v Iraku a Sýrii bojuje podľa odhadov tuniských úradov až niekoľko tisíc Tunisanov. Veľa z nich sa vraj už vrátila do vlasti.

V Tunisku sa momentálne nachádzajú stovky slovenských turistov. Takto opísali situáciu, ktorá tam v piatok panovala:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy