Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Atentátnik sa odpálil medzi veriacimi. Desiatky mŕtvych a stovky zranených
Zdielať na

Atentátnik sa odpálil medzi veriacimi. Desiatky mŕtvych a stovky zranených

KUVAJT / Dvadsaťpäť mŕtvych a 202 zranených si vyžiadal bombový útok samovražedného atentátnika, ktorý sa stal v piatok v šíitskej mešite imáma Sádika v Kuvajte. Atentát sa stal len niekoľko hodín po teroristických útokoch vo Francúzsku a Tunisku.

Očitý svedok incidentu uviedol, že útočník vošiel do mešity v čase, keď sa veriaci kľačiačky modlili, a následne odpálil nálož, ktorú mal pripevnenú na tele. Mohutný výbuch údajne poškodil aj steny a strop mešity vo východnej časti kuvajtskej metropoly.

"Podľa tela samovražedného atentátnika je zrejmé, že bol mladý. Vošiel do modlitebne. Vyzeral na dvadsiatnika, videl som ho na vlastné oči. Ten výbuch bol naozaj silný. Zničil stenu a strop," cituje svedka útoku BBC.

Svedok zároveň dodal, že v čase výbuchu sa v mešite modlilo približne dvetisíc šíitskych veriacich.

Vinník sa prihlásil

K zodpovednosti za útok sa prostredníctvom sociálnych sietí prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (ISIS). Vo vyhlásení uviedla, že cieľom útoku bol "chrám odmietačov", čo je termín, ktorý ISIS používa na označenie šíitských moslimov. Tých militanti pokladajú za kacírov.

Islamský štát vyzval v utorok svojich bojovníkov, aby počas práve prebiehajúceho moslimského pôstneho mesiaca ramadán vystupňovali svoje útoky proti kresťanom a šíitom, ale i sunnitom, ktorí po boku Spojených štátov bojujú proti islamským extrémistom.

Tragický piatok

Útok v Kuvajte prichádza v ten istý deň, ako svetom otriasol atentát islamistu v areáli továrne vo francúzskom Lyone. Útočník tu podľa Le Monde autom vrážal do kontajnerov s plynovými bombami, ktoré následne vybuchli.

Nešťastie neprežil jeden človek a niekoľko ľudí sa zranilo. Na mieste výbuchu našli aj torzo tela s odrezanou hlavou. Tá sa nachádzala asi desať metrov od tela a bola pokrytá arabskými nápismi.

Desiatky mŕtvych turistov

O niekoľko hodín ďalší terorista zaútočil na hotely v turistickom rezorte El Kantaoui neďaleko mesta Sousse. Minimálne 28 ľudí zabil a 36 zranil.

Pozrite si video z miesta útokov v Kuvajte:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy