Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Po útoku v Tunisku letí pre slovenské deti vládny špeciál
Zdielať na
Zahraničie

Po útoku v Tunisku letí pre slovenské deti vládny špeciál

TUNIS / Počet obetí stredajšieho útoku v Tunise stúpol na 23. Agentúra Reuters s odvolaním sa na tuniské ministerstvo zdravotníctva oznámila, že medzi mŕtvymi je 20 zahraničných turistov, traja domáci. Do múzea sa podľa zatiaľ nepotvrdených informácií chystali aj deti z bratislavského folklórneho súboru Klnka. Svoj výlet zrušili.

Pre folklorisotv letí slovenský vládny špeciál. Lietadlo vyslalo ministerstvo vnútra spolu s rezortom diplomacie. "Približne o 22:35 dopraví na letisko M. R. Štefánika tridsaťčlenný detský súbor z oblasti poznačenej teroristickým útokom," oznámil hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Folklórny súbor Klnka pricestoval do Tuniska 15. marca. V pôvodnom programe folkloristov bola aj návšteva múzea Bárdú, kde sa v stredu strieľalo. Súbor podľa príbuzného jedného z folkloristov výlet nakoniec zrušil.

Klnkári sú momentálne v poriadku vo svojom hoteli, ktorý sa nenachádza v hlavnom meste. "Sú inde, sú v poriadku a bezpečí," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Klnkári mali na poslednú chvíľu zrušiť návštevu múzea:

Počty mŕtvych turistov sa rôznia

Kým agentúra Reuters hovorí o dvadsiatich mŕtvych turistoch, agentúra AP o osemnástich a piatich občanoch Tunisu. K nim sa radia aj dvaja atentátnici.

Pôvodne sa hovorilo o devätnástich obetiach a viac ako štyridsiatke zranených.

Národnosti mŕtvych sa stále upresňujú a informácie z jednotlivých krajín sa nezhodujú s údajmi tuniskej vlády. Jasné je, že medzi zranenými je niekoľko ľudí vo vážnom stave.

Taliansko oznámilo, že pri útoku mohli zahynúť až štyria občania. Dve talianske obete sú potvrdené, dvaja Taliani sú nezvestní. Francúzsko, Poľsko, Kolumbia majú po dvoch obetiach, Japonsko tri. Ďalší mŕtvi sú občania z Austrálie, Británie a Španielska.

Nezvestní sú aj dvaja Poliaci. Mŕtvymi Tunisanmi sú policajti a vodič autobusu. Pri výbuchu sa zranilo 44 ľudí, z nich šesť je Tunisanov. Stav niektorých je vážny.

Dvaja Španieli sa v múzeu skrývali celú noc. Manžel jednej z talianskych obetí prehlásil, že exkurzia do múzea nemala byť vôbec povolená. "Moja žena tam nemala byť," povedal.

Streľba na autobusy

Útočníci začali strieľať na autobusy prichádzajúce k múzeu. Turisti boli z dvoch parníkov, ktoré kotvili v tuniskom prístave a dnes ráno odplávali. Na palube lde Splendida chýba deväť ľudí, ktorí pri útoku prišli o život.

K útoku sa prihlásilo hnutie Islamský štát. Vraj išlo o nájazd na hniezdo hriechu.

Tuniská vláda ho označuje za teroristický útok na tuniskú ekonomiku, ktorá sa nezaobíde bez turistov. Premiér Habíb Síd im sľúbil zvláštnu ochranu. Tuniská vláda predpokladá, že sa útoku zúšastnilo päť ľudí, dvaja z nich boli zabití.

Síd zverejnil ich mená, ale s tým, že zatiaľ sa nevie, či patrili k nejakej skupine. Jeden z nich bol známy aj tuniskej tajnej službe. Tuniská vláda sa momentálne snaží v spolupráci s ďalšími štátmi zistiť o útočníkoch viac a po ostatných troch pátra.

Premiér prehlásil, že Tunisko vstúpilo do vojny proti terorizmu. "Tieto menšiny nás nezastrašia. Budeme im bez milosti vzdorovať do úplného konca. Zvíťazí demokracia a my prežijeme," dodal Síd.

Informácie o počte mŕtvych cudzincov sa rôznia:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy