Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pri útoku na múzeum v Tunise zomreli dovolenkári
Zdielať na

Pri útoku na múzeum v Tunise zomreli dovolenkári

TUNIS / Pri útoku ozbrojencov zomierali v Tunise turisti aj miestni ľudia. Oznámilo to tuniské ministerstvo vnútra. Rukojemníkov, ktorých zadržiavali v múzeu, zásahová jednotka údajne oslobodila.

Pri teroristickom útokuna budovu múzea v centre tuniskej metropoly zomrelo 19 ľudí, z toho 17 zahraničných turistov, oznámil tuniský premiér. Obete podľa neho pochádzajú z Poľska, Nemecka, Španielska a Talianska. 

Teroristi zabili najmenej osem osôb už na začiatku útoku. Niekoľko desiatok potom držali v budove múzea ako rukojemníkov.

Šepciálna zásahová jednotka tuniskej polície po dvoch hodinách rukojemníkov oslobodila. Pri akcii údajne zneškodnila dvoch útočníkov. Zahynul tiež jeden policajt.

Podľa premiéra Sída sa na príprave teroristkého útoku podieľalo päť osôb. "Dvaja sa zúčastnili operácie a boli zabití. Týmto dvom pomáhali ďalšie dve alebo tri osoby," uviedol.

Ozbrojenci podľa premiéra chceli útokom na turistov zasiahnuť tuniské hospodárstvo. Teroristický čin je vraj dôsledkom úspešného boja proti radikálom v Tunisku, ktorí sa dostávajú do úzkych.

Reakcie politikov

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Šéfka európskej diplomacie Federica Mogherini už ale z autorstva atentátu obvinila radikálov z organizácie Islamský štát.

Útok tiež odsúdil francúzsky prezident François Hollande i premiér Manuel Valls, ktorý útok označil za teroristický čin a vyslovil podporu tuniskému ľudu. Podobné slová volil i talianský premiér Matteo Renzi. Predseda Európskej Rady Donald Tusk zdôraznil, že "Európska únia a Tunisko sa nenechajú terorizmom zastrašiť".

Vyhľadávané múzeum

Múzeum patrí k najnavštevovanejším místam v Tunise. Poskytuje prehľad o dejinách Tuniska a nachádza sa tam jedna z najväčších svetových zbierok rímskych mozaik.

Tunisko bolo prvou krajinou, kde sa ľudia začali búriť proti svojej vláde a tamojšie udalosti spustili takzvanú arabskú jar, ktorá pokračovala v roku 2011 v ďalších štátoch.

Hoci Tunisko z revolučných udalostí vyšlo ako jedna z najstabilnejších krajín, v poslednej dobe médiá upozorňujú, že niekoľko tisíc Tunisanov odišlo bojovať pod vlajkou Islamského štátu do Sýrie a Iraku.

V krajine dlhodobo pôsobí extrémistické napojenie na Al-Kádiu a má tiež problémy na líbyjskej hranici, cez ktorú prichádzajú radikáli z rozvrátenej Líbye.

V Tunise pri parlamente sa strieľalo, zomrelo devätnásť ľudí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy