Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Teroristi zaútočili na hotely v Tunisku. Hlásia desiatky mŕtvych
Zdielať na

Teroristi zaútočili na hotely v Tunisku. Hlásia desiatky mŕtvych

SOUSSE / Dva hotely vo východotuniskom turistickom rezorte El Kantoui neďaleko mesta Sousse sa stali v piatok terčom teroristov. Podľa tuniskej agentúry TAP pri útokoch zahynulo 37 ľudí a minimálne 36 sa zranilo.

Podľa francúzskeho denníka Le Parisien sa terčom teroristického útoku stali dva hotely v turistami vyhľadávanej luxusnej oblasti El Kantaoui, vrátane obľúbeného komplexu Riu Imperial Marhaba.

Podľa tuniského ministerstva vnútra začal jeden útočník strieľať na pláži pred hotelmi. Medzi ľuďmi následne zavládla panika a chaos.

Očami svedkov

Jeden z britských návštevníkov Gary Pine pre Sky News povedal, že počul silný výbuch. Okolo hotelov začali pobehovať návštevníci.

"Na pláži ležalo mnoho tiel. Môj syn bol práve vtedy vo vode. My so ženou sme na neho kričali nech uteká preč. Povedal potom, že práve videl, ako niekoho zastrelili," opísal Pine.

"Jeden z útočníkov začal na hotelovej pláži strieľať z kalašnikova na turistov aj Tunisanov," cituje pracovníka jedného z blízkych hotelov Daily Mail.

V Tunisku sa momentálne nachádzajú stovky slovenských turistov. Takto opísali situáciu, ktorá tam teraz panuje:

"Bol len jeden - oblečený v kraťasoch ako turista," dodáva. Pôvodné informácie o viacerých útočníkoch vyvrátilo aj ministerstvo vnútra, ktoré oznámilo, že atentátnikom bol študent pochádzajúci z mesta Kairouan. 

Turisti obeťami

Národnostné zloženie obetí zatiaľ nie je oficiálne známe. Nemecký denník Bild ale s odvolaním na tuniský rozhlas informoval, že medzi mŕtvymi sú britskí, nemeckí turisti, Belgičania i Tunisania. Írska diplomacia hovorí aj o jednej svojej občianke. O prípadných slovenských obetiach zatiaľ informácie nie sú.

Podľa informácií tuniského ministerstva vnútra je medzi obeťami aj útočník.

Jeden z návštevníkov tuniského hotela John Yeoman sa v strachu o svoj život zabarikádoval v izbe. Fotografiu zverejnil na Twitteri:

Strach z útokov

Tunisko je v pohotovosti od marcového atentátu na múzeum Bardo v hlavnom meste. Zahynulo pri ňom 22 ľudí, väčšinou turisti.

Krajina sa snažila po útoku obnoviť dôveru návštevníkov. Nepodarilo sa to ale - v apríli prišlo do Tuniska o 25 percent menej turistov ako minulý rok a výnosy z cestovného ruchu klesli o 26 percent.

Twitter.com/John Yeoman

Tuniské hotely sa stali terčom teroristov. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy