Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bezpečná dovolenka: Do týchto krajín necestujte, varuje rezort diplomacie
Zdielať na

Bezpečná dovolenka: Do týchto krajín necestujte, varuje rezort diplomacie

BRATISLAVA / Dovolenková sezóna sa blíži a mnoho Slovákov vycestuje za oddychom do zahraničia. Po nedávnych zemetraseniach, či samovražednom atentáte, nie je ale v niektorých krajinách bezpečne. Sú i také destinácie, kde návštevníkom nič nehrozí.

Mnohí turisti sa po nedávnom útoku v Egypte boja do krajiny vycestovať. Obľúbené letoviská ako Hurghada či Sharm El Sheikh sú podľa rezortu diplomacie bezpečné.

V krajine sú ale i oblasti, kam ministerstvo cestovať neodporúča. "Neodporúčame navštíviť oblasť guvernerátu Severný Sinaj na severe Sinajského polostrova, kde platí výnimočný stav a zákaz nočného vychádzania. Taktiež odporúčame slovenským turistom, aby zvážili nutnosť alebo nevyhnutnosť zúčastňovať sa na fakultatívnych výletoch do Káhiry, Alexandrie, delty Nílu, či Luxoru," uviedol riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Stupne upozornení

Rezort zahraničných vecí vydáva pre jednotlivé krajiny rôzne cestovné upozornenia. Odstupňované sú podľa závažnosti rizika v danej krajine či regióne.

"Posledné štvrté, teda to najprísnejšie cestovné odporúčanie, ktoré znamená okamžite opustiť krajinu, máme pre štyri štáty, a to Irak, Líbya, Sýria a Jemen," dodal Susko.

"Slovenskí občania sú vzstavení určitému riziku v celej oblasti severnej Afriky. Čo sa týka Blízkeho východu, do Sýrie sa už napríklad nechodí, ako kedysi. Relatívne bezpečné je Jordánsko, či Izrael, hoci aj tam môže dôjsť k teroristickým útokom," vysvetľuje bezpečnostný analytik Ivo Samson.

Bezpečné Tunisko

Tunisko patrí do zoznamu bezpečných krajín. Výnimkou sú len oblasti hraničiace s Líbyou, Alžírskom a v oblasti Národného parku Jebel Chambí.

"Na týchto územiach prebiehajú protiteroristické opatrenia a akcie tuniských orgánov, preto tam hrozí zvýšené nebezpečenstvo pre turistov," dodáva Susko.

Tretí stupeň

Tretí stupeň platí pre krajiny ako Afganistan, Libanon, Pakistan, Somálsko, či Južný Sudán. Podľa ministerstva zahraničných vecí by sa turisti v tých krajinách mali vyhýbať davom a demonštráciám.

"Ak sa v takej situácii vyskytnete, musíte sa spoľahnúť len na diplomaciu, ktorá vás neopustí. Ale existuje tu určitá solidarita medzi rôznymi krajinami, kde títo ľudia sú v prípade takejto núdze jednoznačne evakuovaní," dodáva Samson.

Rezort diplomacie odporúča, aby Slováci pred vycestovaním vyplnili registračný formulár na ich web stránke. V prípade problémov vá budú vedieť kontaktovať.

"Nič to nestojí, len chvíľu času a je to poistka, keď sa náhodou niečo stane," dodáva Susko.

Rezort diplomacie vystríha pred krajinami, kam by Slováci radšej cestovať nemali, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy