Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dovolenka autom bude lacnejšia, ušetríte desiatky eur
Zdielať na

Dovolenka autom bude lacnejšia, ušetríte desiatky eur

BRATISLAVA / Benzín a nafta by pred letnou dovolenkovou sezónou nemali zdražieť. Naznačuje to aktuálna situácia na trhu s ropou a prísľub Organizácie krajín vyvážajúcich túto surovinu, ktorá nemá v pláne znižovať jej ťažbu. Na ceste k moru alebo do hôr tak môžeme ušetriť aj desiatky eur.

Spiatočná cesta na Jadran nás bude stáť aj o viac ako 20 eur menej ako vlani. Za všetko môžu nízke ceny čierneho zlata. "Ceny ropy sú v postupnom klesajúcom trende a v porovnaní s minulým rokom sú výrazne nižšie," tvrdí Marek Gabriš, hlavný ekonóm.

Ekonomika na kolenách

"Trh sa už nikdy nevráti na hodnotu 100 dolárov za barel. Férová cena je tá, ktorú vidíme teraz," hovorí generálny tajomník OPEC Abdullah al-Badri.

Necelých 60 dolárov za barel je, zdá sa, pre OPEC dosť a veselo sa ťaží aj v Amerike. Nie je vylúčené, že jedným z cieľov vysokej ťažby ropy vo svete je aj snaha dostať ruskú ekonomiku definitívne na kolená.

Žiadne riziká

"Zničiť Rusko nie je možné pomocou ropy," myslí si generálny riaditeľ Saxo Bank pre Slovensko Pavel Drahotský. "Sýria, Jemen aj Líbya sú mimo hry. Isté problémy sú na Blízkom východe, no ťažba ide hladko a v súčasnosti nevidím žiadne rizikové faktory vedúce k rastu ceny," hovorí al-Badri.

Lacnú ropu by sme si tak mohli užiť ešte niekoľko rokov. Je to totiž spôsob, ako si jej producenti získavajú odberateľov a zároveň sa snažia vyhladovať Islamský štát.

Téme sa venuje redaktor Michal Rybanský:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy