Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ceny pohonných hmôt stúpajú, rozbehla sa motoristická sezóna
Zdielať na

Ceny pohonných hmôt stúpajú, rozbehla sa motoristická sezóna

BRATISLAVA / Ceny pohonných hmôt išli na Slovensku hore. Polepšili si len šoféri, ktorí jazdia na plyn. Vyplýva to z informácií Štatistického úradu. Podľa analytikov za rast cien môže začiatok motoristickej sezóny aj Čína.

Cena 95-oktánového benzínu sa v 17. týždni sa zvýšila o 1,45 percenta, nafta išla hore o 1,18 percenta. Cena 98-oktánového benzínu sa zvýšila o 1,42 percenta. Klesli jedine ceny LPG o 0,47 percenta.

Ceny klesať nebudú

Motoristi už majú svoje finty. Niekto si nájde lacnejšiu pumpu, iný ide do zahraničia. Ceny nerastú len u nás. V Českej republike zažili za posledné dni najvýraznejší nárast v roku 2015.

Ceny pohonných hmôt klesať nebudú. "Motoristická sezóna pôsobí na svetové trhy tak, že ceny rastú. Najmä ceny benzínov," uviedol analytik portálu natankuj.sk Tomáš Novotný.

Môže za to Čína

Okrem toho, že ceny zdvíhajú samotní motoristi, môže za to aj Čína. Tá svojimi prorastovými opatreniami v ekonomike nakopne aj spotrebu ropy a pohonných hmôt.

"Prebytky s ropou už nebudú také veľké. Amerika má vrchol produkcie za sebou, zároveň ekonomika je na tom lepšie ako sa pôvodne čakalo," uviedol analytik Trim Broker Tomáš Mikulík.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy