Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Veľký prehľad cien palív: pozrite sa, kde tankujú takmer zadarmo
Zdielať na

Veľký prehľad cien palív: pozrite sa, kde tankujú takmer zadarmo

BRATISLAVA / Najlacnejší benzín tankujú obyvatelia Venezuely. V Nórsku je naopak benzín 666 krát drahší ako v juhoamerickej krajine. Spoločnosť Associates for International Research (AIRINC) zverejnila dáta, ktoré spracoval portál CNN Money do interaktívnej mapy. Tá ukazuje veľké rozdiely vo svete.

Slovensko sa radí medzi drahšie krajiny. Za galón benzínu by ste zaplatili 5,9 dolára. Z toho vyplýva, že za 3,78 litra deväťdesiatpäťoktánového paliva by ste v prepočte zaplatili 5,38 eura. 

Najlacnejší benzín

Najlacnejší benzín je v juhoamerickej Venezuele, kde liter benzínu vychádza na matematickú nulu. Sto litrov paliva tam vyjde motoristu približne tridsať centov. 

Podľa portálu iDnes.cz sú ceny benzínu vo Venezuele také nízke preto, že sa s nimi od roku 1996 nehýbalo. Bývalý prezident Hugo Chávez nechcel riskovať protesty v krajine.

Tankovať sa oplatí aj v Saudskej Arábii, Kuvajte, Alžírsku a Iráne. Pozrite si porovnanie v tabuľke:

Krajina Cena za galón (EUR)cena za liter (EUR)
Venezuela 0,010*
Saudská Arábia0,410,11
Kuvajt0,700,18
Alžírsko0,800,22
Irán1,270,33

Zdroj: CNN Money/Associates for International Research (AIRINC)/* pri prepočte na euro vychádza zo sumy matematická nula

Najdrahší benzín

Najdrahší benzín na svete tankujú obyvatelia afrického Malawi. Na druhom mieste je Nórsko, kde je benzín 666 krát drahší ako vo Venezuele.

Nórsko síce neťaží toľko ropy ako krajiny v Perzskom zálive či Venezuela, ale aj tak je významným exportérom ropy. 

Bloomberg situáciu v Nórsku dlhodobo vysvetľuje tým, že štát príjmami z exportu ropy nefinancuje pohonné hmoty, ale peniaze smerujú do iných služieb. Napríklad do vzdelávacieho systému.

Medzi najdrahšie krajiny patria aj Turecko, Holandsko či Demokratická republika Kongo. Pozrite si porovnanie v tabuľke:

Krajina Cena za galón (EUR)Cena za liter (EUR)
Malawi6,561,72
Nórsko6,501,71
Turecko6,231,64
Holandsko6,21,63
Demokratická republika Kongo5,751,51

Zdroj: CNN Money/Associates for International Research (AIRINC)

Ceny benzínu spracoval portál CNN Money z dát spoločnosti Associates for International Research (AIRINC) do interaktívnej mapy. Dáta sú z januára 2015:

Priemerná cena benzínu na Slovensku sa pohybuje okolo 1,20 eura. A to v závislosti od lokality a polohy čerpacej stanice.

Vysoké daňové zaťaženie

Slovensko má dlhodobo jednu z najvyšších cien benzínu z krajín V4. Podľa odborníkov to súvisí s pomerne vysokým daňovým zaťažením. "Rozdiely v cenách palív na Slovensku a v okolitých štátoch ovplyvňuje iné daňové zaťaženie, vývoj kurzu mien a odlišné stanovenie ďalších legislatívnych biozložiek primiešavaných do motorových palív," uviedol hovorca Slovnaftu Ladislav Procházka.

"Slovnaft upravuje ceny na čerpacích staniciach na základe vývoja cien ropy," dodal Procházka.

Štát si z jedného litra odkrajuje viac ako polovicu, spotrebnú daň a daň z pridanej hodnoty tvorí 55 percent ceny. Cena ropy tvorí približne 34 percent. Ďalšou položkou je marža predajcu, ktorá sa pohybuje od troch do piatich percent. Náklady na spracovanie a distribúciu ropy sa pohybujú od sedem do štrnásť percent. 

Ceny na Slovensku nekopírujú svetové trhy s ropou tak rýchlo ako okolité krajiny. Znamená to, že aj zdražovanie je u nás pomalšie a poplatky za palivo sú dlhšie stabilné.

Kontrola v Slovnafte

Ministerstvo hospodárstva preverilo možnú kartelovú dohodu medzi najväčšími dodávateľmi pohonných hmôt na slovenskom trhu.

Informácie zo Slovnaftu napokon ukázali, že ceny u nás nielen klesajú, ale aj rastú pomalšie.

Minister Pavlis pri kontrole v Slovnafte kartel neodhalil, pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy