Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Benzín je najdrahší v histórii! A má byť ešte horšie...
Zdielať na

Benzín je najdrahší v histórii! A má byť ešte horšie...

Pohonné látky v Európskej únií naďalej stúpajú. Najväčší nárast cien benzínu a nafty zaznamenali v Slovinsku, naopak najväčší pokles cien nastal v Nemecku.

Porovanie cien palív v EÚ

Ceny benzínov a nafty v minulom týždni opäť stúpali. Aj napriek miernemu rastu sú ceny pohonných látok v Európskej únií najvyššie v histórii. Najdrahší benzín vo svojich dejinách tankujú v Česku, vo Fínsku, v Litve, v Rumunsku, v Slovinsku, v Španielsku a v Taliansku. Nafta dosiahla rekordné ceny v Bulharsku, vo Francúzsku, v Grécku, v Litve, v Luxembursku, v Portugalsku, v Rakúsku, v Rumunsku, v Slovinsku, v Španielsku a v Taliansku. Informoval o tom Tomáš Novotný z portálu natankuj.sk.

Cena benzínu stúpala uplynulý týždeň v sedemnástich štátoch, nafta zdražela v 18 krajinách. Lacnejšie pohonné látky tankovali v Nemecku, Dánsku, Veľkej Británii, Belgicku a vo Švédsku. Najväčší nárast ceny benzínu i nafty za posledný týždeň zaznamenali v Slovinsku, kde benzín stúpol o 0,055 eur na liter a nafta o 0,042 eur na liter. Naopak najväčší pokles cien pohonných látok nastal v Nemecku. Benzín tu zlacnel o 0,023 eur na liter a nafta o 0,008 eur na liter.

V rebríčku najnižších cien benzínov v EÚ kleslo Slovensko zo 14. miesta na pätnáste. V rebríčku najnižších cien nafty si Slovensko naďalej drží 12. pozíciu. "Benzíny na Slovensku sú oproti priemeru únie lacnejšie o 11,9 centu za liter. Priemerná cena nafty v únii je v porovnaní s našou krajinou vyššie o 9,6 centu za liter," uviedol Novotný.

Benzín a nafta na maximách

Za rok stúpli ceny benzínov najviac vo Švédsku, o 31,8 centu za liter, a v Taliansku, kde zaznamenali nárast 30,2 centu za liter. Na Slovensku sa ceny benzínov za posledných 52 týždňov zdvihli o 13 centov za liter. Najmenší medziročný nárast cien benzínu nastal na Malte, a to o 1,9 centu za liter.

Za posledný rok pocítili zdraženie nafty najviac vo Švédsku, o 32 centov za liter, a v Taliansku o 31,8 centov za liter. Najmenej, len o 0,2 centu za liter, sa zdvihli ceny nafty za rok na Malte. Na Slovensku sa nafta tankuje v porovnaní s obdobím spred 52 týždňov drahšie o 12,1 centu za liter.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy