Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pred dovolenkou vyplňte registračný formulár, pomôže vám v núdzi
Zdielať na

Pred dovolenkou vyplňte registračný formulár, pomôže vám v núdzi

BRATISLAVA / Počas leta sa viacerí Slováci rozhodnú dovolenkovať v zahraničí. Kým oddych prebieha podľa plánu, ľudia si na slovenských úradníkov ani nespomenú. Keď sa ale niečo stane, každá pomoc je dobrá.

Minulý rok sa v zahraničí 92 Slovákov zranilo, 181 zomrelo a 288 bolo zapletených do trestných činov. Slováci na dovolenke často prichádzajú o cestovné doklady a končia i u lekárov.

Málokto využíva možnosti ministerstva zahraničných vecí. To ponúka Slovákom možnosť dobrovoľne vyplniť registračný formulár, aby pracovníci vedeli, v ktorej destinácii sa ľudia nachádzajú.

Dva dni straty

Pri nedávnom zemetrasení v Nepále bolo v krajine viac ako 80 našich občanov, no len každý ôsmy vyplnil pred cestou formulár.

"Stratili sme dva dni zisťovaním, koľko občanov máme v krajine, namiesto toho, aby sme ich okamžite kontaktovali," priznal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Vzápätí bolo ďalšie zemetrasenie v Malajzii. "Mali sme tam dvoch ľudí. Podarilo sa nám ich kontaktovať a boli v poriadku," opisuje postup pri vyplnení formulára minister.

Strach z kontroly

Ročne sa do zahraničia na dovolenku vyberie približne 600 tisíc Slovákov. Len 17 tisíc z nich vyplní formulár. Niektorí tak neurobia, pretože sa domnievajú, že štát ich chce kontrolovať.

"Nie je to tak, údaje sa po tridsiatich dňoch automaticky vymažú," ozrejmuje Lajčák.

Ak cestuje rodina, netreba zabúdať na cestovné pasy detí. "Už sa nedá vycestovať na pas dospelého, ktorý v ňom má dieťa zapísané. Každé maloleté dieťa musí mať svoj pas. Aj nemluvňa, aj kojenec," dodáva riaditeľ konzulárneho odboru ministerstva zahraničných vecí Vladimír Jakabčin.

Varovania ministerstva

Ministerstvo zverejňuje na svojej web stránke aj destinácie, kam radšej necestovať. Odporúčania majú štyri stupne - od varovania až po okamžité opustenie krajiny. Také je momentálne v platnosti pre štyri štáty sveta: Irak, Jemen, Líbyu a Sýriu.

"Pre Tunisko máme odporúčanie do niektorých regiónov, teritórií necestovať. K hraniciam s Alžírskom, s Egyptom, tam, kde hrozí nebezpečenstvo, ale pre turistov sú destinácie voľné," konštatuje Jakabčin.

Na juh Grécka či Talianska zatiaľ ministerstvo pre rastúci počet utečencov varovanie nevydalo.

Len málo Slovákov vyplní pred cestou do zahraničia registračný formulár ministerstva, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy