Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zo zemetrasenia vinia úrady nahých turistov, chcú ich potrestať
Zdielať na

Zo zemetrasenia vinia úrady nahých turistov, chcú ich potrestať

KUALA LUMPUR / Námestník ministra z malajzijského štátu Sabah, Joseph Pairin Kitingan, presne vie, čo spôsobilo piatkové zemetrasenie na hore Kinabalu. Obviňuje z neho zahraničných turistov, ktorí sa nahí fotografovali na vrchole hory.

Kitingan má v príčine celej tragédie, pri ktorej zahynulo minimálne jedenásť ľudí, jasno. Za vinníkov označil skupinu desiatich turistov, ktorí podľa jeho slov prejavili neúctu voči posvätnej hore, keď sa minulý týždeň nahí fotografovali na jej vrchole.

Tým si podľa neho cudzinci pohnevali ducha hory a teraz plánuje vykonať špeciálny rituál, aby sa s duchom hory zmierili.

"Zemetrasenie môžeme považovať za následok toho, čo tu tí ľudia vykonávali," povedal  Kitingan. "Mali by sme to brať ako výstrahu, že miestne zvyky a tradície treba rešpektovať," dodal. 

Kitingan tvrdí, že deň pred zemetrasením videl kŕdeľ vtákov krúžiť na nebi asi hodinu a pol vkuse. Nezdalo sa mu to a považoval toto nezvyčajné správanie za zlé znamenie, píše BBC

Miestni totiž veria, že hora Kinabalu je miestom odpočinku ich predkov a považujú ju za posvätnú.

Nie všetci ľudia na ostrove Borneo si myslia, že za zemetrasenie môžu turisti. Ich správanie ale považujú za urážlivé. "Neviem povedať, či za otrasy môžu turisti, alebo nie. Sme moderná spoločnosť, ale tiež máme svoje zvyky a tie treba rešpektovať," myslí si horský sprievodca Supni.

Aj podľa neho by mali byť turisti potrestaní.

Hrubá nemravnosť

Skupinu turistov tvorili okrem iných dvaja Kanaďania, dvaja Holanďania a jeden Nemec. Podľa policajného šéfa štátu Sabah je päť z desiatich cudzincov, ktorí sa na hore previnili, ešte stále v Malajzii a chcú im zakázať z krajiny vycestovať. Tvrdí, že ich zadržia pre prečin "hrubej nemravnosti".

SITA

Celkovo boli, podľa agentúry Reuters, na vrchole hory v čase zemetrasenia turisti zo šestnástich krajín - okrem 117 Malajzijčanov a 38 Singapurčanov aj Američania, Holanďania, Briti, Francúzi, Austrálčania, Belgičania i turisti z Thajska, Filipín, Kazachstanu, Indie, Nového Zélandu, Južnej Kórey, Dánska a Číny. Päťdesiatdva z nich sa dostalo dole už v piatok.

Jedenásť obetí

Otrasy pôdy vychádzali z hĺbky desiatich kilometrov a mali epicentrum práve v štáte Sabah, 54 kilometrov od hory Kinabalu. Zemetrasenie zničilo turistické chaty a ďalšie zariadenia na hore. Pre otrasy sa na hore odlomila aj časť skalného útvaru známeho pod názvom Oslie uši.

Pri zemetrasení zahynulo minimálne jedenásť ľudí. Záchranári ešte pátrajú po ôsmich turistoch.

Zemetrasenie spôsobilo zosuvy pôdy a pády kameňov, ktoré zatarasili cestu nadol asi 137 turistom. Tí museli na svahoch hory stráviť aj noc v neľútostných podmienkach, keďže nočné teploty sa tam približujú k nule.

Počiatočné snahy evakuovať turistov neboli úspešné, keďže vrtuľníky nevedeli na hore vysokej 4095 metrov pre zlé počasie pristáť. Na pomoc turistom sa vydali zamestnanci miestneho prírodného parku a 32 horských vodcov a podarilo sa im ich dostať do bezpečia.

Záchranné práce stále pokračujú. Niekoľko ľudí je stále nezvestných. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy