Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vysvätenie úradov. Je to kóšer?
Zdielať na

Vysvätenie úradov. Je to kóšer?

BRATISLAVA / Ústava Slovenskej republiky hovorí o tom, že nie sme náboženský štát a neviažeme sa na nejakú ideológiu. Naše zákony však zjavne nepočítajú s tým, že aj medzi štátnymi úradníkmi je veľa veriacich a niektorí sa snažia svoju vieru vnášať aj do úradu.

Primátorka Prešova, veriaca katolíčka, zavolala kňaza, aby vysvätil priestory jej úradu. Keby bola Židovka, mohla by si zavolať rabína, aby pribil na všetky zárubne mezuzu?

Môže úradník prenášať svoju súkromnú, osobnú vieru do správy verejného majetku? Mohol by to robiť, aj keby patril k inému náboženstvu? "S náboženským rituálom v štátnom úrade by sa pani primátorka stretla v takzvanom Islamskom štáte," informuje historička Katarína Závacká.

Zákony na to nemyslia

Oslovili sme ústavných právnikov, ministerstvá vnútra aj kultúry, no nikde nám nedokázali kompetentne vysvetliť, ako slovenské zákony určujú náboženské prejavy v štátnych inštitúciách. Je dokonca celkom možné, že na toto naše zákony vôbec nemyslia.

To, že Slovensko má ešte pred sebou kus cesty, čo sa týka odluky cirkvi od štátu, dokazujú viaceré prípady úradníkov, ktorí si možno pomýlili výber povolania.

Na internete sa objavila amatérska nahrávka z príhovoru starostky Zlatých Moraviec, ktorej reč by pokojne mohla zaznieť aj medzi múrmi kostola.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy