Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Démoni a hrdelný krik za múrmi kostola. Exorcisti sú aj na Slovensku
Zdielať na

Démoni a hrdelný krik za múrmi kostola. Exorcisti sú aj na Slovensku

PRAHA/KOŠICE / Rituál plný tajomna otriasol Českom. Záznam vyháňania diabla v kostole vo Vranove nad Dyjí, ktorý ktosi nakrútil kľúčovou dierou a zverejnil, vyvolal niekoľko otázok a vydesil až s neľudským revom ženy, ktorá bola údajne posadnutá démonmi. Čo o exorcizme povedala hovorkyňa cirkvi?

Zábery ako z hororu, démoni, hrdelný krik, ktorý počuť ďaleko za bránami kostola, vyháňanie diabla.

Z videa nakrúteného cez kľúčovú dierku v kostole vo Vranove nad Dyjí tuhne krv v žilách. Katolíckou cirkvou poverený exorcista Marek Dunda na ňom zachraňuje ženu posadnutou diablom.

Pozrite si priložené video:

Video sa dostalo na internet a vydesilo celý Vranov. Väčšina už ale o vyháňaní diabla v ich kostole dobre vedela. Nebolo to totiž prvýkrát.

Na zázname toho síce nie je veľa vidieť, o to desivejšia je zvuková stopa. Zatiaľ čo kňaz odriekava modlitby, žena posadnutá diablom sa zmieta v mukách a desivo kričí. Čo sa presne za zamknutými dverami kostola dialo, ale kňaz nechcel prezradiť. Patrí do skupiny exorcistov, ktorí majú poverenie od biskupa.

Špeciálne školenie

Ani podľa úradov nerobí nič zlého. “Preveril som to a nejde o nič nezákonného,“ uviedol starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra.

Podľa dostupných informácií vykonáva v Česku exorcizmus celkom osem kňazov. Tí prešli špeciálnym školením, väčšinou na stážach v Ríme. Hovorkyňa brnenského biskupstva Martina Jandlová v rozhovore pre denník Aha! vysvetlila, že obrad má prísne pravidlá.

Písomný súhlas

“Pred modlitbou exorcizmu si vyháňač vyžiada písomný súhlas od exorcistiovanej osoby. Ani v naliehavom prípade nepristúpi k modlitbe exorcizmu, pokiaľ nemá aspoň predpokladaný súhlas,“ povedala.

Samotný súhlas ale nestačí, kňaz vždy k prípadu privolá psychiatra, aby sa vylúčila prípadná duševná choroba, napríklad schizofrénia. Pretože ide o cirkevný obrad, musí byť osoba, ktorá chce vyháňanie podstúpiť, pokrstená, inak jej kňaz pomôcť nesmie.

Rituál prebieha v tajnosti, kňaz ale vždy musí prizvať svedkov. “Modlitbu exorcizmu nikdy nerobí osamote, pri modlitbe musia byť prítomné najmenej dve osoby,“ dodala Jandlová.

Exorcizmus na Slovensku

S exorcizmom má skúsenosti aj mladá Košičanka, ktorá tvrdí, že to nie je nič zlé. "Posadnutý diablom existuje a je to reálne, nie je to žiadny výmysel," tvrdí Renáta, ktorá exorcizmus podstupuje. "Exorcizmus je vykresľovaný ako niečo, čo človeku ubližuje. Skôr to pomáha," dodáva.

Renáta tvrdí, že je sama napadnutá zlým duchom a sedenia u kňaza podstupuje dodnes. Pozrite si reportáž Jozefa Kačmáryho:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy