Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pápež František napísal list exorcistom, sú užitoční
Zdielať na

Pápež František napísal list exorcistom, sú užitoční

Zdroj: SITA

VATIKÁN / Pápež František opäť zdôraznil užitočnosť vymetačov diabla, ktorí podľa neho pomáhajú ľuďom bojujúcim s démonmi. Napísal to v liste účastníkom konferencie, na ktorej sa v Ríme stretli tri stovky exorcistov z tridsiatich krajín sveta, uviedla agentúra DPA.

Konferenciu usporadúva medzinárodné združenie vymetačov diabla, ktoré Vatikán formálne uznal tento rok v júli. Vodca združenia Francesco Bamonte vtedy povedal, že "vymetanie diabla je formou lásky, ktorá prispieva tým, čo trpia".

Často o diablovi

Podľa médií terajší pápež hovorí o diablovi častejšie než jeho predchodcovia. Špekulovalo sa o tom, či František sám nie je exorcistom. Táto špekulácia sa objavila kvôli minuloročným záberom zo Svätopeterského námestia, kde pápež požehnal chorému mužovi na invalidnom vozíku.

Položil mu ruky na hlavu a preniesol modlitbu. Všetko rovnakým spôsobom, ako to robia práve exorcisti. Vatikán to ale vylúčil.

Aj Ján Pavol II.

Tvrdí sa, že exorcizmus v rokoch 1982 a 2000 praktikoval aj zosnulý pápež Ján Pavol II. Teológovia upozorňujú na to, že nejde o nič iného než o oslobodzujúce modlitby, ako je to popisované v Biblii.

Kňazi, ktorí sú oprávnení vymetanie robiť, musia prejsť špeciálnou výukou. V kurzoch sa učia napríklad o dejinách satanizmu, samozrejmosťou sú v modernej dobe prednášky z psychológie či práva, ale taktiež presné inštrukcie, ako rituál vyháňania zlých duchov robiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy