Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Otázky rodiny a sexuality. Biskupov čaká búrlivá konferencia
Zdielať na

Otázky rodiny a sexuality. Biskupov čaká búrlivá konferencia

VATIKÁN / Špičky katolíckej cirkvi začínajú rokovať o citlivých témach. Vo Vatikáne odštartovala biskupská synoda. Hlavnou témou sú otázky rodiny, prístup k rozvedeným alebo záležitostiam sexuálnej morálky.

Pápež František má liberálny prístup k rozvedeným alebo k deťom slobodných matiek. Jeho postup časť cirkevného vedenia kritizuje. Otvorene proti nemu vystúpila pätica kardinálov.

Synoda vrcholných predstaviteľov rímskokatolíckej cirkvi má trvať dva týždne. Prijalo ju 250 biskupov. Súčasne sa k zahájeniu ich snemu zišlo vo Vatikáne 50 tisíc pútnikov. Otázky rodiny ich nesmierne zaujímajú.

V rímskokatolíckej cirkvi patria k najhorúcejším témam, ktoré sprevádzajú spory medzi konzervatívcami a liberálmi.

Časy sa menia

Pápež František sa prikláňa k slobodnejšiemu prístupu a chce niektoré pravidlá platné po stáročia uvoľniť.

"Presadzujeme úprimnú a bratskú lásku. Tá nás vedie ku kňažskej zodpovednosti za otázky, ktoré nám prináša meniaca sa éra," vyhlasuje pápež.

Pozrite si priložené video z Vatikánu:

Zakázané sväté prijímanie

Hlava cirkvi presadzuje napríklad zjednodušenie anulovania manželstva a rovnako chce s biskupmi rokovať o prístupe k už rozvedeným a znovu zosobášeným ľuďom. Tí sa dnes nesmú zúčastniť svätého prijímania.

Konzervatívne postoje ale majú vo vedení cirkvi stále veľké zastúpenie. Proti kurzu pápeža a ďalších reformátorov ostro vystúpilo päť kardinálov. Ide o autorov knihy, v ktorej protestujú proti postupu, ktorý vnímajú ako odklon od nerozlučiteľnosti manželstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy