Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pápež v Albánsku odsúdil schovávanie sa násilia za náboženstvo
Zdielať na

Pápež v Albánsku odsúdil schovávanie sa násilia za náboženstvo

TIRANA / Pápež František pricestoval do Albánska na jednodňovú návštevu. Ide o jeho prvú európsku cestu, ktorá má oceniť cestu balkánskej krajiny od brutálneho útlaku viery za dob komunistickej diktatúry k prikladanému súžitiu moslimov a kresťanov.

Pápež František odsúdil schovávanie sa násilia za náboženstvo. Počas prítomnosti v prezidentskom paláci uviedol, že nikto sa nemôže "považovať za božieho bojovníka, keď plánuje a vykonáva činy násilia a útlaku".

Podľa neho to platí v aktuálnom prípade, keď je "autentický náboženský duch zvrhnutý extrémistami a keď náboženské rozdiely sú udupávané". Ako v tejto súvislosti povedala hava katolíckej cirkvi, "zabíjanie v mene Božom je vážnou svätokrádežou, diskriminovať v menej Božom je neľudské".

Pontifik Albánsko zároveň pochváli za jeho premenu z ateistickej krajiny za krajinu náboženskej slobody a ocenil mierové spolužitie moslimov a kresťanov. Pápež zároveň taktiež v centre Tirany odslúžil omšu, na ktorej sa zúčastnili desiatky tisíc ľudí.

Jeho návštevu balkánskej krajiny sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia, ktoré sú reakciou na údajnú snahu islamských extrémistov z organizácie Islamský štát spáchať na pápeža atentát.

VIAC SA DOČÍTATE TU: František smeruje do Albánska, hrozí mu nebezpečenstvo?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy