Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pápež vyzval Kórejčanov k uzmierneniu
Zdielať na

Pápež vyzval Kórejčanov k uzmierneniu

Zdroj: SITA

SOUL / Pápež František vyzval Kórejčanov, aby sa vzdali vzájomného podozrievania a konfrontácii a našli spoločnú cestu k mieru na rozdelenom polostrove. Podľa agentúry AP slová zazneli pri omši za pokoj a umiernenie, ktorú hlava katolíckej cirkvi slúžila na zver svojej päťdňovej návštevy Južnej Kórey.

Slávnostnej bohoslužby v hlavnej soulskej katedrále sa zúčastnila mimo iných juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje a niekoľko severokórejských utečencov. Organizátori omše pôvodne pozvali tiež zástupcov severokórejskej vlády, tí ale účasť odmietli. Severnú časť polostrova tak reprezentovali práve utečenci, asi tridsať kňazov a mníšok, ktorí sa zo severu na juh polostrova dostali ešte pred vojnou na začiatku päťdesiatych rokov.

Jedna rodina

Na začiatku omše sa pápež sklonil pred sedem žien, ktoré počas druhej svetovej vojny japonská armáda držala ako sexuálne otrokyne. Takých žien bolo podľa niektorých údajov v Kórei až 200 000.

Počas bohoslužby pápež vyzval k uzmierneniu, aj keď sa to vraj môže zdať nemožné, nepraktické a dokonca snáď i neznesiteľné. Kórejčania vraj však nesmú zabudnúť, že sú jedna rodina, jeden národ.

Pre Františka je návšteva Južnej Kórey treťou zahraničnou cestou od minuloročného zvolenia. Ide o prvú návštevu hlavy rímskokatolíckej cirkvi v tejto krajine po 25 rokoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy