Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pápež vyzval Čínu k dialógu, prospel by obom stranám
Zdielať na

Pápež vyzval Čínu k dialógu, prospel by obom stranám

SOUL / K dialógu s Vatikánom vyzval v nedeľu komunistické úrady v Číne pápež František. Počas návštevy v Južnej Kórei vyhlásil, že diskusia medzi Pekingom a rímskokatolíckou cirkvou by prospela obom stranám. Cirkev je podľa pápeža pripravená k dialógu s kýmkoľvek.

Pápež v posolstve sedemdesiatim biskupom z tridsiatich piatich ázijských krajín povedal, že cirkev sa snaží byť otvorená ku svojmu okoliu.

"Úprimne dúfam, že tie krajiny vášho kontinentu, ktoré so Svätou stolicou nemajú plnohodnotné vzťahy, nebudú váhať s dialógom, ktorý by prospel všetkým," vyhlásil František.

Narážka sa očividne týka predovšetkým Číny, ktorá s Vatikánom prerušila oficiálne vzťahy krátko po tom, čo sa v krajine dostali v roku 1949 k moci komunisti.

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi konštatoval, že táto ponuka dialógu platí pre všetky ázijské štáty, s ktorými Vatikán nemá plnohodnotné vzťahy, ako je napríklad KĽDR, Vietnam, Laos, Bhután a ďalšie. Netýka sa teda len Číny.

SITA

Bratské rozhovory

Pápež František tiež odporučil predstaviteľom katolíckej cirkvi v Ázii, aby boli kreatívni a snažili sa o dialóg s ázijskými kultúrami a zároveň chránili ich identitu.

"Nehovorím len o politickom dialógu, ale tiež o bratských rozhovoroch. Títo kresťania neprichádzajú ako dobyvatelia, nechcú vám vziať identitu," vyriekol pápež. Podľa pápeža Františka je najdôležitejšie spolu "dobre vychádzať".

SITA

Dve cirkvi v jednej Číne

Rímskokatolícka cirkev je v Číne rozdelená. Okrem "oficiálnej" časti označovanej za "vlastenecké združenie", pretože počúva pokyny komunistickej strany, v krajine existuje i ilegálna cirkev. Tá uznáva len podriadenosť Vatikánu.

Pápež ázijským biskupom povedal, že katolíci tvoria v Ázii len malú komunitu, ale "prinášajú posolstvo viery až na samý koniec sveta".

Prelet nad Čínou

Pri štvrtkovom prelete z Ríma do Soulu preťalo lietadlo s pápežom čínsky vzdušný priestor. Bolo to vôbec prvýkrát, kedy hlava rímskokatolíckej cirkvi mohla pri návšteve ázijských krajín preletieť čínske územie.

Pápež František počas preletu vyslal do Číny posolstvo dobrej vôle, keď prezidentovi Si Ťin-pchingovi odkázal, že čínskemu ľudu praje mier a blahobyt.

Pápežova cesta po Ázii, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy