Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pápež František odmietol vrtuľník, cestoval vlakom
Zdielať na

Pápež František odmietol vrtuľník, cestoval vlakom

SOUL / Desaťtisíce ázijských katolíkov v piatok búrlivo privítali pápeža Františka v Tedžone, kde na futbalovom štadióne odslúžil svoju prvú verejnú omšu počas návštevy Južnej Kórey. Štadión s kapacitou päťdesiat tisíc divákov bol podľa agentúry AP takmer plný už niekoľko hodín pred pápežovým príjazdom. AFP odhadla počet veriacich na 45 tisíc.

Pápež varoval pred "rakovinou beznádeje" šíriacej sa v zdanlivo bohatej, ale vnútorne smutnej a prázdnej spoločnosti. Za protliek k tejto beznádeji, prameniacej z materializmu, súťaživosti a sebectva, označil nádej viery, duchovnej a kultúrnej hodnoty.

Rovnako kritizoval "neľudské hospodárske modely, ktoré vytvárajú nové formy chudoby a vytláčajú pracujúcich na okraj spoločnosti".

Južná Kórea je podľa veľkosti hrubého domáceho produktu na obyvateľa 29. najbohatšia krajina sveta, ale existujú tu aj hlboké sociálne nerovnosti. Skoro polovica seniorov žije v biede a to je najviac medzi členskými štátmi Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Cesta vlakom

Do Tedžonu, kde sa konajú Dni ázijskej mládeže, pricestoval František zo 140 kilometrov vzdialeného Soulu rýchlostným vlakom, namiesto plánovaného vrtuľníka.

Podľa očitých svedkov na stanici ostatným cestujúcim požehnal. Ešte pred omšou sa stretol s preživšími študentami a rodinami obetí z trajetku Sewol. Ten sa potopil v apríli tohto roka. Väčšina z viac než troch stoviek obetí tohto nešťastia boli stredoškoláci na výlete.

Pápež František podľa hovorcu vatikánu nechcel zasahovať do politických sporov ohľadne vyšetrovania potopeného trajektu, ale poskytnúť útechu pozostalým.

Rakety nemajú nič spoločné s pápežom

Severná Kórea dala podľa agentúry AFP najavo, že štvrtkové odpálenie troch rakiet krátkeho doletu do mora, necelú hodinu pred príletom Františka do susednej krajiny, s pápežom vôbec nesúviselo. Úradné komuniké zdôraznilo, že sám severokórejský vodca Kim Čong-un osobne sledoval skúšky vysoko presných taktických rakiet k 69. výročiu oslobodenia krajiny.

Mier na polostrove

František na úvod svojej päťdňovej návštevy vyzvel Severnú a Južnú Kóreu, aby upustili od demonštrácie sily a usilovali sa o mier na polostrove.

Počas svojej tretej zahraničnej návštevy a vôbec prvej ázijskej cesty pápež František bude slúžiť aj omšu za mier na rozdelenom polostrove.

Juhokórejskí katolíci predstavujú asi desatinu z 50 miliónov obyvateľov Zeme, ale ich počet sa od predchádzajúcej návštevy hlavy rímskokatolíckej cirkvi pred dvadsiatimipiatimi rokmi zdvojnásobil. Tamojšia cirkev sa tak v očiach Vatikánu môže javiť príkladom pre zbytok sveta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy