Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odpaly rakiet nemajú nič spoločné s návštevou pápeža, tvrdí KĽDR
Zdielať na

Odpaly rakiet nemajú nič spoločné s návštevou pápeža, tvrdí KĽDR

SOUL / Severná Kórea v piatok uviedla, že vystrelenie troch rakiet krátkeho doletu krátko pred príchodom pápeža Františka do Južnej Kórey s návštevou nijako nesúvisí. Podľa miestnych médií boli naplánované už vopred v súlade s plánom posilňovania sebaobrany krajiny.

Rakety odpálili z prístavného mesta Wonsan a leteli dvestodvadsať kilometrov, než dopadli do vôd východne od kórejského pobrežia.

Poslednú raketu vystrelil Sever len tridsaťpäť minút pred plánovaným príchodom Františka na leteckú základňu v Soule, kde začal svoju päťdňovú návštevu, Pápež František je v Ázii, Kim provokuje raketami.

KĽDR vypálila dve ďalšie strely z rovnakého miesta aj vo štvrtok. Podľa tlačovej agentúry KCNA je "absurdné" spájať načasovanie odpalov s pápežovou návštevou, keďže bolo naplánované už vopred v súlade s plánom "posilňovania sebaobrany" krajiny.

Izolovaná Severná Kórea len zriedkavo reaguje na medzinárodné mediálne pokrývanie svojich aktivít.

Cesta po Ázii

Pápež František vo štvrtok otvoril návštevu Južnej Kórey vystúpením, počas ktorého vyzval obyvateľov na obnovenie úsilia o zmierenie so znepriateleným Severom ako protikladu vzájomných ukážok sily.

Vyjadril sa tak v čase, keď Severná Kórea uskutočňuje ďalšie raketové testy, zatiaľ čo Juhokórejčania sa pripravujú na spoločné vojenské cvičenia s USA.

Podľa Františka sa musia Kórejčania zamerať na diplomaciu, aby "obviňovanie sa, neplodnú kritiku a ukážky sily" nahradil dialóg.

Pozrite si video z príletu pápeža do Ázie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy