Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pápež František je v Ázii, Kim provokuje raketami
Zdielať na

Pápež František je v Ázii, Kim provokuje raketami

SOUL / Pápež František sa sedemnásť mesiacov po svojom zvolení vydal na prvú návštevu Ázie. Počas päťdennej cesty po Južnej Kórei sa bude modliť za mier na polostrove. Severná Kórea do mora odpálila tri rakety krátkeho doletu. Test sa uskutočnil necelú hodinu pred príletom pápeža.

Zástupca juhokórejského ministerstva obrany uviedol, že strely odpálili z Wonsanu na východnom pobreží KĽDR.

Ide o ďalšiu zo série podobných skúšok, ktoré izolovaný režim KĽDR za posledné týždne podstúpil. Severná Kórea uskutočnila neobyčajne veľké množstvo testov rakiet a delostrelectva.

Viac krstov než v Európe

Cieľom pápežovej návštevy je povzbudiť šírenie katolíckej viery na kontinente, ktorý predstavuje pre katolícku cirkev najväčšiu misionársku výzvu 21. storočia.

Najľudnatejšiu krajinu sveta obývajú v pomere k celej planéte tri percentá katolíkov. Tento rok ale bolo podľa štatistík Vatikánu v Ázii pokrstených viac ľudí než v Európe.

V Južnej Kórei rastie počet katolíkov závratným tempom. Z niekdajších dvoch percent sa zvýšil na jedenásť. Miestna cirkev odhaduje, že do roku 2020 by mohli katolíci predstavovať 20 percent z celkového počtu obyvateľstva v Južnej Kórei, píše americká CNN.

Pápeža privítali na pôde Južnej Kórei:

SITA

Budhisti a ateisti

V priemere je každý rok pokrstených 100 tisíc Kórejčanov. Krajina dokonca vysiela vlastných kňazov, aby evanjelizovali iné štáty.

V Južnej Kórei dominuje budhizmus a väčšina mladých ľudí sú ateisti. Kórejskí katolíci sú prevažne vzdelaní ľudia a tvoria významnú časť politickej elity štátu.

Pápež sa zastavil aj v mníšskom kláštore:

SITA

V juhokórejskom Tedžone sa pápež stretne s niekoľkými tisíckami mladých katolíkov z 23 krajín Ázie na Dňoch ázijskej mládeže.

KĽDR pozvanie odmietla

Ich množstvo ani zďaleka nedosiahne milióny ľudí, ktorí sa zhromaždili pri pápežovej triumfálnej návšteve brazílskeho Rio de Janeira v roku 2013. Význam juhokórejskej cesty by ale predznamenáva masívne stretnutie.

Pozrite si video z príletu pápeža do Ázie:

Znepriatelená KĽDR síce odmietla pozvanie na akciu pre severokórejských katolíkov, očakáva sa ale hojná účasť veriacich z Číny. František naviac poletí do Južnej Kórei práve cez Čínu a podľa vatikánskeho protokolu pošle telegram hlave štátu, cez ktorý cestuje.

Pápež bude slúžiť veľkú omšu v hlavnej katedrále v Soule, na ktorej vyzve k mieru medzi Severnou a Južnou Kóreou i ďalšími národmi.

Pápeža čakalo množstvo priaznivcov, ktorí mu prišli zamávať:

SITA

Stretne sa s pozostalými

Naopak prvú omšu, ktorú bude pápež v Južnej Kórei celebrovať, bude v piatok 15. augusta na štadióne v Tedžone. Pozvaní sú aj študenti a rodinní príslušníci tých, ktorí sa utopili počas tragédie trajektu Sewol.

Po Južnej Kórei pápež plánuje navštíviť Srí Lanku, Filipíny a zvažuje aj cestu do Japonska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy