Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pápež bude riešiť celibát duchovných
Zdielať na

Pápež bude riešiť celibát duchovných

VATIKÁN / Pápež František prisľúbil, že sa bude zaoberať celibátom kňazov. Zdôraznil však, že táto vec, si žiada dostatok času. Pápež taktiež odsúdil sexuálne násilie proti deťom. To sa podľa zistení odborníkov týka dvoch percent katolíckych duchovných.

Pápež pripomenul, že celibát bol zavedený 900 rokov po smrti Ježiša a že niektoré východné cirkvi pod záštitou Vatikánu svadbu duchovných dovoľujú.

"Existuje skutočný problém, ale nie je prvoradý. Chce to čas. Riešenia však sú a ja ich nájdem," povedal.

František sa opäť vyjadril aj k otázke pedofílie a sexuálneho obťažovania maloletých kňazmi. S podobnými prípadmi sa v poslednej dobe roztrhlo vrece.

Pedofíli v cirkvi pápež označil za lepru týkajúcu sa dvoch percent duchovných, vrátane biskupov a kardinálov. Z celkového počtu 414 tisíc kňazov je v tom teda zapletených až osemtisíc. "Považujem to za stav neznesiteľný," vyhlásil František. Hlava rímskokatolíckej cirkvi prisľúbila, že sa k tomuto problému postaví s najväčšou vážnosťou.

Boj proti pedofílii

Len pred pár dňami František vo svojej súkromnej rezidencii prijal obete pedofilných kňazov. Pred skupinkou najskôr odslúžil omšu za všetky obete zneužívania a následne im udelil súkromnú audienciu.

Pápež prijal obete pedofilných kňazov, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy