Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pápež prijal obete pedofilných kňazov
Zdielať na

Pápež prijal obete pedofilných kňazov

VATIKÁN / Pápež František sa v pondelok prvýkrát stretol so skupinou obetí sexuálneho zneužívania zo strany katolíckych duchovných. František, ktorý si pri svojom minuloročnom zvolení za hlavu cirkvi vytýčil cieľ bojovať proti pedofilným praktikám kňazov, prijal skupinu šiestich ľudí vo svojej súkromnej rezidencii vo Vatikáne.

Do Františkovej rezidencie v dome svätej Marty dorazili v pondelok ráno dvaja hostia z Británie, dvaja z Írska aj Nemecka. 

Pápež najskôr pred skupinkou odslúžil omšu za všetky obete zneužívania a následne im udelil súkromnú audienciu.

Počas nedávnej omše sa pápež vyjadril k skazenosti katolíckych duchovných a verejne sa za svojich "poddaných" ospravedlnil.

"Keď v novinách čítame, že tá či oná osoba je skorumpovaná, a to vrátane niektorých prelátov, musíme za neho ako kresťania žiadať o ospravedlnenie," vyhlásil vtedy pápež František.

Pápež upozornil aj na to, že pre skazenosť mocných nakoniec platia chudobní, ktorí sa pre chamtivosť druhých ocitajú bez toho, čo potrebujú a na čo majú právo.

Stovky škandálov

Za pedofilné činy boli v minulosti obvinené či odsúdené stovky kňazov v Europe, USA či Kanade. František je prvým pápežom, ktorý sa rozhodol škandály takéhoto typu verejne riešiť a stretnúť sa s obeťami.

Podľa vyslanca Vatikánu pri OSN Silvana Tomasiho od roku 2004 bolo hlásených viac než 3 400 prípadov zneužívania. Len v roku 2013 to bolo 401 prípadov. Za posledných desať rokov bolo 848 kňazov potrestaných zbavením úradu alebo pozastavením činnosti.

Len pred pár dňami zarezonoval prípad bývalého pápežského nuncia v Dominikánskej republike, poľského arcibiskupa Józefa Wesolowského, ktorého Vatikán pre sexuálne zneužívanie zbavil kňažských povinností. VIAC TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy