Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sexuálne obťažovanie stálo miesto 848 kňazov
Zdielať na

Sexuálne obťažovanie stálo miesto 848 kňazov

VATIKÁN / 848 prepustených a 2 572 potrestaných kňazov. Takto sa Vatikán vysporiadal za posledných desať rokov s duchovnými a sexuálnym obťažovaním. Vatikán po prvýkrát v histórii zverejnil ucelené čísla, ako sa vysporiadal s pedofilmi v radoch kňazov.

Pedofilné kauzy

Štatistiku predstavil pred jedným z výborov OSN v Ženeve vyslanec Vatikánu pri OSN Silvano Tomasi.

Výbor OSN proti mučeniu v Ženeve od pondelka vypočúva zástupcu Vatikánu kvôli podozreniu, že Vatikán svojim prístupom k obetiam zneužívania porušuje konvenciu proti mučeniu, ku ktorej sa pripojil v roku 2002.

OSN sa Vatikán tento rok zameriava už po druhýkrát. Vo februári ho výbor pre práva dieťaťa kritizoval v súvislosti s kauzami pedofilných duchovných.

Mučenie detí

Tomasi zverejnil štatistiku vypovedajúcu o tom, ako Vatikán globálne reagoval na prípady sexuálneho zneužívania. Pritom nič nenamietal proti presvedčeniu výboru, že sexuálne násilie voči deťom sa dá klasifikovať ako mučenie.

Tomasi oznámil, že od roku 2004 bolo Vatikánu hlásených viac než 3 400 prípadov zneužívania. Len v roku 2013 to bolo 401 prípadov. Za posledných desať rokov bolo 848 kňazov potrestaných zbavením úradu alebo pozastavením činnosti.

Bez styku s deťmi

Ďalších 2 575 kňazov bolo odsúdených k doživotnému pokániu a modleniu alebo im uložili iné tresty. Miernejšie tresty sú pritom často uplatňované u starších duchovných. Tomasi uistil, že previnilci bývajú preložení na miesta, kde sa nedostávajú do styku s deťmi.

Pápežský úrad minulý rok uviedol, že v dôsledku prípadu sexuálneho zneužívania zmenil požiadavky kladené na kandidátov kňažstva, aktualizoval cirkevné právo a vyzval biskupskú konferenciu, aby stanovila smernice pre boj s týmto zločinom.

Obeťami tisíce detí

Na počiatku tisícročia sa v Írsku, v USA a v ďalších krajinách začalo hovoriť o prípadoch tisícov detí, ktoré sa stali obeťami sexuálneho zneužívania duchovnými v 60., 70. a 80. rokoch. Vysoká preláti súčasne začali čeliť podozreniam, že chránili vinníkov prekladaním do iných farností. Z dôvodu ochrany povesti cirkvi.

Hoci sa súčasný pápež František sa zneužívanie kňazmi ospravedlnil a inicioval vznik novej medzinárodnej komisie na ochranu detí v cirkevných inštitúciách, škandál cirkvou otriasa dodnes.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy