Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
34 kňazov malo zneužívať mladistvých...
Zdielať na

34 kňazov malo zneužívať mladistvých...

MINNEAPOLIS / Arcidiecéza zverejnila zoznam 34 katolíckych kňazov, ktorých veriaci obviňujú zo sexuálneho obťažovania mladistvých. Advokát obetí ich chce postaviť pred spravodlivosť a predpokladá, že zoznam je oveľa dlhší, len obete sexuálne ataky nenahlásili. Už pred mesiacom sa arcidiecéza za možné prehrešky svojich kňazov ospravedlnila a ponúkla súčinnosť vo vyšetrovaní a odhaľovaní trestných činov.

Katolícka cirkev v Poľsku si pripísala ďalší škandál. Kňaz (49) mal počas minulého leta zneužívať piatich chlapcov vo veku 8 až 13 rokov. Za ich mlčanie im vraj kupoval kredit na mobilný telefón.

Na celý prípad upozornil políciu jeden z rodičov detí. Tomu mal malý chlapec povedať, kde všade sa ho kňaz dotýkal."Tie deti kňazovi dosť verili, on to využil, a tak sa stávali také skutky nesúce znaky pedofílie," informoval hovorca poľskej polície Mariusz Ciarka.

8 a pol roka za mrežami

"Kňaz využíval naivitu detí, dobíjal im kredit na telefónne karty, dával im prístup k rôznym atrakciám," pokračuje Ciarka. Prokurátor kňaza okamžite obvinil a celý proces prebehol v zrýchlenom konaní. Súd vypočul aj maloleté deti. Výsledok? Osem a pol roka za mrežami, dôkazy boli vraj nezvratné.

"Ja tento výrok považujem za slušný. Je ťažko zareagovať v trestnoprávnom zmysle na takéto správanie, ktoré sme cez svedkov počuli," tvrdí prokurátor Tomasz Szcepanek. VIAC TU. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy