Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pápeža Františka chce zabiť talianska mafia
Zdielať na

Pápeža Františka chce zabiť talianska mafia

VATIKÁN / Snahy pápeža Františka o vyčistenie Vatikánu od korupcie ostro sleduje aj talianska mafia. Myslí si to popredný taliansky prokurátor Nicola Gratteri, ktorý pre svoje aktivity v boji proti organizovanému zločinu strávil 25 rokov pod policajnou ochranou. Informáciu priniesol spravodajský portál britského denníka Daily Telegraph.

Nebezpečenstvo pre pápeža

"Neviem, či je organizovaný zločin v stave, aby s tým niečo urobil. Ale rozhodne o tom jeho predstavitelia premýšľajú. Mohlo by to byť nebezpečné," cituje Gratteriho v článku Daily Telegraph.

Zdôvodnil to tým, že cirkev si v minulosti "zakrývala oči" pred zločinmi páchanými mafiou. "Mafia celé roky prala špinavé peniaze a investovala, pričom využívala zhovievavosť cirkvi," vysvetlil. Spomenul pritom príklad biskupa pôsobiaceho v Kalábrii, ktorý miestneho "krstného otca" odmietol verejne skritizovať aj po tom, ako ho odsúdil najvyšší súd. Dcére usvedčeného mafiána pritom podľa Gratteriho umožnili vydať sa v jednej z miestnych katedrál.

"Dokonca dostal pápežské požehnanie," cituje talianskeho prokurátora Daily Telegraph. Ako dodal, vo Vatikáne sú aj kňazi, ktorí chodia k mafiánskym vodcom piť kávu, dávajú im silu a legalizáciu. A to napriek tomu, že páchajú vraždy a obchodujú s kokaínom.

Pápež kritizuje mafiu

"Tí, ktorí doteraz profitovali z moci a bohatstva, ktoré vyplývajú z cirkvi, sú teraz nervózni, rozrušení. Pápež totiž ruší vo Vatikáne centrum ekonomickej moci," myslí si Nicola Gratteri.

František hovoril o potrebe boja proti korupcii naposledy v pondelok. Pomohol si pritom citátom z Biblie, v ktorom Ježiš hovorí o potrebe priviazania hriešnikov ku skale a ich hodení do mora. V máji zase pápež počas vystúpenia na Námestí svätého Petra v Ríme obvinil taliansku mafiu zo "zotročovania ľudí".

Prepojenie cirkvi a mafie

Obvinenia z nekalých praktík a zo spolupráce medzi talianskou mafiou a katolíckou cirkvou siahajú hlboko do minulosti. V roku 1980 našli známeho bankára Roberta Calviho, prezývaného tiež ako "bankár Boží" pre jeho spojenie s Vatikánskou bankou, obeseného na železničnom moste Blackfriars v Londýne.

Jedna z prevažujúcich teórií o jeho smrti v roku 1982 bola , že Calvi, ktorý bol predsedom talianskej banky, bol zavraždený sicílskou mafiou Cosa Nostrou. Bol to trest za stratu peňazí, ktoré mu mafiáni zverili.

Napriek svojej brutalite a pohŕdaniu zákonom, sa drvivá väčšina zločincov a príslušníkov mafie považuje za katolíkov. "Urobili sme prieskum vo väzniciach a až 88 percent väzňov uviedlo, že sú veriaci," dodal prokurátor.

Vatikánska banka

Inštitút pre náboženskú činnosť (Vatikánska banka), je finančný ústav založený počas II. Svetovej vojny pápežom Piom XII. Ide o prominentnú banku riadiacu sa vlastnými pravidlami a často aj svedomím.

Tá v minulosti opätovne čelila podozreniam z machinácií a prania špinavých peňazí. Vrchol všetkému nasadil pápežov osobný komorník Gabriele, ktorý ukradol a odovzdal novinárom súkromnú pápežovu korešpondenciu a tajné vatikánske dokumenty. Na povrch tak vyplávali obvinenia z korupcie, finančných machinácií a poukázali na mocenský boj vo Vatikáne. Viac sa dozviete v priloženom videu a TU.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy