Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Tieň pontifikátu Benedikta XVI.? Korupcia, machinácie, sex
Zdielať na

Tieň pontifikátu Benedikta XVI.? Korupcia, machinácie, sex

VATIKÁN / Spomienky na pontifikát Benedikta XVI zostanú poznačené škandálmi. V roku 2006 urazil moslimov citátom byzantského cisára, ktorý sa nelichotivo vyjadril o Mohamedovi a islame. Nešťastne pôsobilo aj zrušenie exkomunikácie biskupa Williamsona, známeho popieraním holokaustu.

Ospravedlnenie. To je všetko

Benedikt XVI ako prvý pápež priznal zneužívanie detí kňazmi a opakovane sa za pedofíliu kňazov obetiam ospravedlnil. Ďalej si však netrúfol ísť ani on. "Iba ťažko sa dá vyjadriť slovami, čo som pri jeho vyhlásení o odstúpení cítil. Časť môjho ja - a bohužiaľ, je mi to veľmi ľúto, že to musím povedať, ale časť môjho ja bola rada. Bol som rád, že odchádza, pretože bol pre nás nešťastím," hovorí v mladosti zneužívaný muž David Lorenz.

"A myslím, že je to jedna z najsmutnejších vecí, ktoré ako veriaci človek môžem cíitť. V rovnakej chvíli sa vška obávam aj toho, že na stolec zasadne niekto rovnako úbohý a rigidný vo vzťahu k tomuto problému," dodal.

Vatikánska banka? Z Krstného otca!

Aj za jeho pontifikátu pokračovali škandály Inštitútu pre náboženskú činnosť, čo je oficiálny názov Vatikánskej banky. Tá opätovne čelila podozreniam z machinácií a prania špinavých peňazí.

Vrchol všetkému nasadil pápežov osobný komorník Gabriele, ktorý ukradol a odovzdal novinárom súkromnú pápežovu korešpondenciu a tajné vatikánske dokumenty.

Korupcia, machinácie

Na povrch tak vyplávali obvinenia z korupcie, finančných machinácií a poukázali na mocenský boj vo Vatikáne. Na pozadí týchto udalostí čelí cirkev najväčšiemu úbytku veriacich v histórii, najmä v Európe a to i v pápežovom rodnom Nemecku.

Za mnohé škandály Benedikt XVI nenesie zodpovednosť, obete pedofilných kňazov však napríklad poukazujú na to, že pápež mohol v ich prípade urobiť viac, než spravil.

Spravodajstvo TV JOJ na sociálnej sieti Twitter. Pripojte sa tu.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy