Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
28.2.2013 20:01 SEČ. Pápež odstúpil, cirkev vedie kardinál Bertono
Zdielať na

28.2.2013 20:01 SEČ. Pápež odstúpil, cirkev vedie kardinál Bertono

VATIKÁN / Odstupujúci pápež Benedikt XVI. dnes podvečer odletel vrtuľníkom z vatikánu do letného sídla pápežov Castel Gandolfo, kde naposledy požehnal veriacim ako hlava katolíckej cirkvi. Približne 30 kilometrov južne od Ríma pobudne do apríla, kedy bude pre neho pripravený nový domov v kláštore Mater Exxlesiae vo vatikánskych záhradách. Pontifikát Benedikta XVI. skončí dnes o 20:00 SEČ.

Sľúbil poslušnosť

Pápež Benedikt XVI. vo štvrtok v posledný deň svojho pôsobenia na čele rímsko-katolíckej cirkvi ponúkol "bezvýhradnú poslušnosť" svojmu nástupcovi. "Medzi vami je aj budúci pápež, ktorému sľubujem svoju bezvýhradnú poslušnosť a úctu," povedal Benedikt pri rozlúčke s kardinálmi. "Nech Pán ukáže toho, koho si vybral," dodal 85-ročný pápež.

Benedikt XVI. sa stal prvým dobrovoľne odstupujúcim pápežom v modernej histórii katolíckej cirkvi. Svoje rozhodnutie odísť z čela rímskokatolíckej cirkvi zdôvodnil pokročilým vekom, ktorý mu neumožňuje pokračovať v plnení jeho povinností.

Modlitby a knihy

Z Vatikánu si to namieril do svojej letnej rezidencie v historickom mestečku Castel Gandolfo. Bývalý nemecký kardinál Joseph Ratzinger si ponechá svoje pápežské meno Benedikt XVI., odteraz však bude už len "emeritným pápežom".

Formálne odstúpi z Petrovho stolca vo štvrtok večer. Vo voľnom čase sa chce podľa vlastných slov venovať najmä modlitbám a hodlá tiež pokračovať vo svojej publikačnej činnosti.

Boh nepripustí potopu

Nevídaná sebareflexia. Odchádzajúci pápež Benedikt XVI. priznal, že cirkev urobila v minulosti množstvo chýb. Niekedy mám pocit, akoby boh spal, odkázal veriacim.

Počas jeho stredajšej poslednej audiencie sa s ním prišli na rímske Námestie sv. Petra rozlúčiť desaťtisíce ľudí z celého sveta. V prejave Svätý otec pripustil, že rímskokatolícka cirkev prešla počas jeho pontifikátu ťažkými obdobiami. "Vždy som vedel, že Boh nepripustí, aby sa cirkev potopila," povedal jasajúcemu davu.

Rozhodnutie odstúpiť nebolo podľa jeho slov ľahké, no urobil ho po zrelej úvahe pre dobro cirkvi. Zdôraznil, že modlitbami a sebareflexiou ostane cirkvi verný.

... a potom konkláve

Benedikt XVI. sa stal prvým dobrovoľne odstupujúcim pápežom v modernej histórii katolíckej cirkvi. Svoje rozhodnutie odísť z čela rímskokatolíckej cirkvi zdôvodnil pokročilým vekom, ktorý mu neumožňuje pokračovať v plnení jeho povinností. Benedikt XVI. ešte v pondelok oznámil zmenu cirkevných nariadení týkajúcich sa zboru kardinálov, ktorí zvolia jeho nástupcu.

Po starom sa takzvané konkláve schádzalo najskôr 15 dní po oficiálnom odstúpení hlavy rímskokatolíckej cirkvi, po novom sa tak však môže stať aj skôr.

Kardináli tak môžu zvoliť nového pápeža skôr ako 15. marca, čo bol oficiálne stanovený termín, ktorý bol vzhľadom na blížiace sa veľkonočné sviatky označovaný za príliš neskorý.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy