Skoro jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Pápež Benedikt XVI. sa poďakoval Slovákom za modlitby
Zdielať na

Pápež Benedikt XVI. sa poďakoval Slovákom za modlitby

VATIKÁN / Na svätopeterskom námestí sa odohrala generálna audiencia, posledné veľké verejné vystúpenie odstupujúceho pápeža Benedikta XVI. Pápež sa pútnikom prihovoril relatívne čistou slovenčinou, pričom im poďakoval aj za modlitby. Prítomní Slováci prijali jeho slová s nadšením.

Pápež si ponechá titul Jeho svätosť

Pápež Benedikt XVI. na zaplnenom Námestí svätého Petra naposledy žehnal veriacim ako najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi. Vo svojom prejave pripustil, že počas svojho pápežského poslania prežíval i ťažké chvíle, počas ktorých sa obracal na Boha.

Pápež opustí svoju funkciu na konci svojho pracovného dňa, a to 28. februára o ôsmej hodine večer. Doobeda sa rozlúči s kardinálmi, ktorí sa v tom čase vo Vatikáne budú zdržiavať. Podvečer potom pápež odletí vrtuľníkom do letného sídla pápežov v Castel Gandolfo, ktoré sa nachádza 25 kilometrov južne od Ríma.

Konkláve sa stretne pred 15.2.

Benedikt XVI. ešte v pondelok oznámil zmenu cirkevných nariadení týkajúcich sa zboru kardinálov, ktorí zvolia jeho nástupcu. Po starom sa takzvané konkláve schádzalo najskôr 15 dní po oficiálnom odstúpení hlavy rímskokatolíckej cirkvi, po novom sa tak však môže stať aj skôr. Za najväčších favoritov sa považujú ghanský kardinál Peter Turkson, brazílsky kardinál Odilo Scherer či Nigérijčan Francis Arinze.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy