Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
VATIKÁN DEŇ PRED. Pohľad do zákulisia
Zdielať na

VATIKÁN DEŇ PRED. Pohľad do zákulisia

VATIKÁN / Odchádzajúci pápež Benedikt XVI. sa rozlúčil s veriacimi. Na námestie Svätého Petra bolo preto poriadne plno. Na poslednej generálnej audiencii sa so Svätým otcom prišli rozlúčiť desaťtisíce ľudí. A zaznela aj slovenčina.

Prihovoril sa pútnikom zo Slovenska

Pohľad na námestie Svätého Petra dnes pripomínalo mravenisko. Miestenky na sedenie si tu rezervovalo 50 000 veriacich. Svätému otcovi na transparentoch odkazovali slová vďaky a večnej priazne. Nechýbala ani slovenčina.

Slovenčina sa však nevynímala len z transparentov. Zaznela aj z pápežových úst. „Vítam pútnikov zo Slovenskej republiky,“ hovorí pápež relatívne čistou slovenčinou. „Bratia a sestry, ďakujem za modlitby, ktoré ma sprevádzali. Pochválený buď Ježiš Kristus.“

28. 2. 2012 o 20:00

Rodák z nemeckého Marktl am Inn si aj po odchode ponechá svoj titul. Oslovovať ho budú Vaša Svätosť a stane sa emeritným pápežom. Bielu sutanu si môže ponechať, avšak bez ozdobného lemu. Zmena čaká aj jeho obuv. Červené poltopánky musí vymeniť za hnedé.

Pápež ešte pred odchodom pozmenil dve cirkevné nariadenia tak, aby katolícka cirkev mohla zvoliť nového nástupcu čo najskôr. Nového vodcu katolíkov by sme mohli spoznať už prvé marcové dni.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy