Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nechutné podozrenie: Farár zneužíval miništrantov...
Zdielať na

Nechutné podozrenie: Farár zneužíval miništrantov...

VARŠAVA / Katolícka cirkev v Poľsku si pripisuje ďalší škandál. 49-ročný kňaz mal počas minulého leta zneužívať piatich chlapcov vo veku 8 až 13 rokov. Za ich mlčanie im vraj kupoval kredity na mobilné telefóny.

Znaky pedofílie

Podľa poľských médií malo ísť o miništrantov vo veku 8 až 13 rokov. Na celý prípad upozornil políciu jeden z rodičov detí. Tomu mal malý chlapec povedať, kde všade sa ho kňaz dotýkal.

"Tie deti kňazovi dosť verili, on to využil, a tak sa stávali také skutky nesúce znaky pedofílie," informuje hovorca Poľskej polície Mariusz Ciarka. 49-ročný kňaz mal mladým chlapcom za takéto sexuálne služby dobíjať kredit na telefón.

8 a pol roka za mrežami

"Kňaz využíval naivitu detí, dobíjal im kredit na telefónne karty, dával im prístup k rôznym atrakciám," pokračuje Ciarka. Prokurátor kňaza okamžite obvinil a celý proces prebehol v zrýchlenom konaní. Súd vypočul aj maloleté deti. Výsledok? Osem a pol roka za mrežami – dôkazy boli vraj nezvratné.

"Ja tento výrok považujem za slušný. Je ťažko zareagovať v trestnoprávnom zmysle na takéto správanie, ktoré sme cez svedkov počuli," tvrdí prokurátor Tomasz Szcepanek.

Podobne aj na Slovensku

"Je to záležitosť lódžskej diecézy. Zodpovedáme za cirkev ako za celok, nie je možné byť zodpovedný za každú diecézu zvlášť," tvrdí Józef Kloch, hovorca episkopátu.

Takéto škandály sa nedejú len v Poľsku - silnej katolíckej krajine. Koncom septembra obvinili zo zneužívania 12-ročnej školáčky aj farára v Zlatých Moravciach. Podľa polície je kňaz podozrivý, že po omši volal dievčatko na faru a tam ho údajne bozkával "francúzskymi bozkami", chytal za boky, pokúšal sa mu rozopnúť zips na svetri a chytal za koleno. VIAC TU. 

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy