Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Odluka cirkvi od štátu? Aj o tomto diskutovali európski hodnostári
Zdielať na

Odluka cirkvi od štátu? Aj o tomto diskutovali európski hodnostári

BRATISLAVA / Prvýkrát v histórii Slovenska sa v Bratislave stretli tri desiatky najvyšších cirkevných hodnostárov z celej Európy. Biskupi diskutovali najmä o odluke cirkvi od štátu. Zdá sa, že na Slovensku nastanú v tomto smere isté zmeny. Ministerstvo kultúry opäť žiada zmenu financovania cirkvi.

Žiadajú cirkevný súpis

Platy farárov, činnosť biskupských úradov, výučba náboženstva na školách, či príspevky na cirkevné zdravotnícke zariadenia. Toto všetko stojí štát ročne milióny eur.

To, že treba zmeniť financovanie cirkvi, už naši politici riešili niekoľkokrát. Zatiaľ všetko po starom. Ministerstvo kultúry však zmenu presadzuje opäť. "Áno, žiadame cirkevný súpis, rokujeme s cirkvami," povedal hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.

Budeme odvádzať tzv. cirkevnú daň?

Konferencia biskupov Slovenska nie je zásadne proti zmene vo financovaní. V Rakúsku či Nemecku majú nárok na cirkevné sviatosti ako je sobáš, pohreb, spoveď či krst iba tí, ktorí odvádzajú takzvanú cirkevnú daň. Vo Švajčiarsku či v Škandinávii je daň okolo 9 percent DPH.

V Taliansku, Španielsku či Maďarsku to funguje podobne ako u nás, darovanie dvoch percent z daní. Vo Francúzsku, Amerike či Brazílii sa cirkvi financujú samy. Najnovší celoeurópsky prieskum ukázal, že katolíci priam volajú po istej samostatnosti cirkvy.

Štát s cirkvou musia spolupracovať

"Aby posvätila ich konanie tam, kde to oni sami považujú za vhodné, ale nemiešala sa im do života, kde by mohla limitovať ich osobné, súkromné, životné voľby," tvrdí cirkevná historička Emília Hrabovec.

Biskupi z celej Európy sú pripravení vec riešiť. Rokovania o odluke cirkvy od štátu otvorili v Bratislave. "Štát s cirkvou by nemali bojovať. Ale spolupracovať," povedal prezident Ivan Gašparovič.

Téme sa venuje reportérka Slávka Dvořáková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy