Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Cirkev potrebuje reformu ako soľ, odkazuje Srholec
Zdielať na

Cirkev potrebuje reformu ako soľ, odkazuje Srholec

BRATISLAVA / Prefekt kongregácie pre biskupov kardinál Marc Ouellet je pripravený stretnúť sa v Ríme s odvolaným arcibiskupom Róbertom Bezákom, ak ten o to prejaví záujem. Uviedol to v rozhovore pre Tlačovú kanceláriu Konferencie biskupov Slovenska.

Kardinál Ouellet: Sprevádzajme Bezáka modlitbou

"Svätý Otec po veľmi dôkladnom osobnom oboznámení sa s týmto prípadom rozhodol. Chcem sa úprimne poďakovať členom Konferencie biskupov Slovenska za jednotu a vernosť Svätému Otcovi aj v takejto bolestivej situácii," uviedol Ouellet na margo odvolania Bezáka.

Rovnako sa v rozhovore poďakoval všetkým veriacim za postoj vernosti a dôvery voči Svätému Otcovi i svojim duchovným pastierom. "Sprevádzajme Mons. Bezáka svojou modlitbou," doplnil Ouellet.

Bezáka odvolal z úradu trnavského arcibiskupa ešte pápež Benedikt XVI. 2. júla minulého roku. Urobil tak na základe apoštolskej vizitácie na prelome januára a februára. Vatikán mal arcibiskupa najprv požiadať o odstúpenie. Keďže tak Bezák neurobil, odvolal ho. Svätá stolica od neho zároveň žiadala, aby o odvolaní mlčal.

Srholec: Reforma je nutná ako soľ

Bezák však o tom informoval veriacich na svätej omši. V decembri minulého roku verejne prehovoril o svojom odvolaní v televíziách. Koncom februára mu práve Ouellet zakázal akékoľvek vystupovanie v médiách vrátane duchovných príhovorov. Kňaza Antona Srholca by zaujímalo to, kto informoval o Bezákovi a jeho činoch Vatikán.

"Čo mňa hnevá a  tých ľudí hnevá je to, kto dáva informácie... Kto také informácie posiela do Ríma, že človek, ktorý na Slovensku tak začal postupne reformu, ktorá je nutná ako soľ v tej rozprávkovej krajine. prečo bol taký nedemokratický," pýta sa Srholec.

Priaznivci odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka sa vo štvrtok  krátko po 18.30 h zišli pred Katedrálou sv. Martina v Bratislave, aby mu vyjadrili svoju podporu.

Srholec: Nie je pekné ignorovať prívržencov Bezáka

V tom čase kardinál Ouellet za prítomnosti všetkých predsedov biskupských konferencií celebroval eucharistickú slávnosť a vešpery. "Ľudia, ktorí za Bezáka tam manifestovali sú hodní pozornosti. Nie je pekné ignorovať stovky ľudí, ktorí nastúpia a manifestujú, dožadujú sa svojich kresťanských a ľudských práv," hovorí kňaz Anton Srholec. 

Druhé takéto zhromaždenie by sa malo uskutočniť na tom istom mieste v nedeľu  o 9.30 h, keď bude bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský za prítomnosti všetkých predsedov biskupských konferencií celebrovať slávnostnú svätú omšu.

"Občianska spoločnosť, v ktorej žijeme si Bezáka vysoko váži a čím to budeme predlžovať, toto utajovanie, tým viac vzrastajú sympatie k Bezákovi a nie k ľuďom, ktorí mu to zapríčinili," hovorí Srholec. 

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.  

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy