Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Bezák mohol prilákať do cirkvi nových ľudí, odchádza
Zdielať na

Bezák mohol prilákať do cirkvi nových ľudí, odchádza

BRATISLAVA, TRNAVA / Nielen veriacich zasiahli slová Róberta Bezáka o tom, ako mu chceli zavrieť ústa, ako mu Vatikán neodpovedá, ale aj o tom, že ako biskup na Slovensku nevidí svoju budúcnosť. Reakcie stále pribúdajú. Vybrali sme sa preto priamo do Trnavskej arcidiecézy, odkiaľ ho zosadili.

Niektorí mu fandia, iní nie

Nenechajme si po nose brnkať. Týmito slovami sa na festivale Pohoda rozlúčil emeritný arcibiskup s verejnosťou. Okamžite sa spustila vlna reakcií. Expremiérka ho podľa medializovaných informácií prehovárala, aby ostal. Márne. 

Máme deti, bojíme sa vyjadriť. Takto reagovala väčšina nami oslovených veriacich po svätej omši v Trnavskej katedrále. Niektorí však nabrali odvahu a hovorili na kameru.

Našli sa aj takí, ktorí s postupom Róberta Bezáka nesúhlasia. "Mal ísť do svojej rehole naspäť a urobiť pokánie, aby sa vrátil do takéhoto rehoľného života," myslí si jedna z farníčok.

Dôvod odvolania nikto nevysvetlil

Téma Bezák už spôsobila napätie aj v niektorých rodinách. Kým jedni hovoria o poslušnosti, iné jeho rozhodnutie rešpektujú, aj keď so smútkom. "Keď mu to rehoľa schválila a poslala ho niekde, tak je to v poriadku, lebo taký je život," povedal ďalší z oslovených. Diskutujete aj na sociálnych sieťach. Tam drvivá väčšina neskrýva sklamanie. 

Spiknutie, prílišná liberálnosť či odkrývanie nekalého hospodárenia. O možných dôvodoch nečakaného odvolania sa už nahovorilo kadečo. Oficiálny dôvod však dodnes nikto nevysvetlil.

Chce odísť do zahraničia

V utorok 2. júla uplynul rok odvtedy, čo Svätý Otec Benedikt XVI. odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. Bezáka vysvätili za biskupa 6. júna 2009. V sobotu 13. júla 2013 naznačil na festivale Pohoda, že svoju budúcnosť vidí v zahraničí.

Od augusta minulého roka má Bezák pôsobiť ako výpomocný duchovný v banskobystrickej Radvani, kde je jeho rehoľa redemptoristov. V Radvani sa však nezdržiava. O miesto výpomocného duchovného v Radvani príde k 1. augustu. O jeho umiestnení by mala rozhodnúť rehoľa redemptoristov, ktorej je členom, a po odvolaní z postu trnavského arcibiskupa patrí opäť pod jurisdikciu predstavených v tejto reholi. 

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy