Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Cirkev našla náhradu za Bezáka, protesty nepomohli
Zdielať na

Cirkev našla náhradu za Bezáka, protesty nepomohli

TRNAVA / Novým trnavským arcibiskupom sa stal doterajší apoštolský administrátor Ján Orosch. Nahradil tak odvolaného Roberta Bezáka, ktorý sa dostal do konfliktu s Vatikánom.

Aj napriek protestom

Oroscha vynemoval pápež František. Za generálneho vikára Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy bol vymenovaný 13. mája 2004. Od 2. júla 2012 bol Ján Orosch apoštolským administrátorom Trnavskej arcidiecézy. "Je to zo strany Svätého otca prejav veľkej dôvery voči mojej osobe. Viem, že je to neľahká úloha, v plnej vážnosti si uvedomujem toto poslanie,“ povedal nový arcibiskup po tom, ako napoludnie prečítal v trnavskej Katedrále sv. Jána Krstiteľa list o svojom menovaní.

Po tom, čo pápež Benedikt XVI. odvolal z postu trnavského arcibiskupa pred vyše rokom Róberta Bezáka, sa na čelo arcidiecézy dočasne postavil práve Ján Orosch ako apoštolský administrátor sede vacante. Nepomohli ani viaceré protestné akcie verejnosti.

Problém rozdelenia po odchode Bezáka chce riešiť modlitbou

Problém s rozdelením arcidiecézy na dva tábory po odvolaní Bezáka z funkcie chce riešiť modlitbou. "Predovšetkým je potrebná modlitba. My veriaci budujeme svoju činnosť a svoju prácu, povolanie, na modlitbe, na hlbokom vzťahu s Bohom,“ povedal Orosch s tým, že politickú alebo občiansku rovinu vidia v probléme odvolania Bezáka ľudia neveriaci.

So svojim predchodcom vo funkcii nemá problém sa stretnúť, Bezák je podľa Oroscha na arcibiskupskom úrade vítaný. Keďže Trnavskú arcidiecézu už rok riadi ako apoštolský administrátor, žiadne veľké personálne zmeny nemá v pláne.

Rehabilitácia? Zatiaľ nie

Bezáka odvolal pápež na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila na prelome januára a februára minulého roka. Vatikán mal arcibiskupa najprv požiadať o odstúpenie. Keďže tak Bezák neurobil, odvolal ho.

Hoci sa špekulovalo aj o jeho rehabilitácii, doteraz sa tak nestalo. Hoci pápež František má mať podľa niektorých zdrojov z Vatikánu iný názor, ako Benedikt XVI. 

Téme sa venuje aj Dárius Haraksin. Informácie ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy