Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kauza Bezák. Pápež je na strane odvolaného arcibiskupa!
Zdielať na

Kauza Bezák. Pápež je na strane odvolaného arcibiskupa!

TRNAVA, VATIKÁN / Zaujímavé informácie podľa denníka Nový Čas prichádzajú v týchto dňoch z Vatikánu. Podľa nich by sa kauza odvolaného trnavského arcibiskupa Bezáka mala čoskoro pohnúť dopredu. A to v jeho prospech. Z toho by zrejme mnohí veriaci mali radosť.

Rehabilituje František Bezáka?

Vo Vatikáne sa mali v týchto dňoch stretnúť podľa Nového Času najvplyvnejší kardináli. Prítomný bol údajne aj samotný pápež František. Na stretnutí malo zaznieť aj to, že delikt, pre ktorý bol odvolaný arcibiskup Bezák z postu šéfa Trnavskej arcidiecézy, sa v skutočnosti nikdy nestal. 

„Konferencia biskupov Slovenska nevstupuje do vymenúvania ani odvolávania biskupov. Je to výhradné právo Svätého Otca," reagovala na tieto tvrdenia KBS. Bezák pre Nový Čas povedal, že čosi také sa dostalo aj do jeho uší. Avšak žiadne stretnutie s pápežom Františkom vraj dohodnuté v dohľadnej dobe nemá.

Róberta Bezáka odvolali vlani v lete

Svätý Otec Benedikt XVI. vlani 2. júla odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012.

 V súčasnosti odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák pôsobí oficiálne ako výpomocný duchovný v Banskobystrickej diecéze v Radvani. Čerpá si však sabatický rok, čo znamená, že sa nemusí venovať pastorácii, ale má priestor pre oddych a iné činnosti.

Bezák sa narodil 1. marca 1960 v Handlovej. Študoval na Teologickej fakulte v Bratislave a počas štúdií prijal rehoľnú formáciu v Kongregácii najsvätejšieho Vykupiteľa – Redemptoristov, kde v roku 1983 zložil aj celoživotné rehoľné sľuby. Vysvätený na kňaza bol 17. júna 1984 v Banskej Bystrici. Za trnavského arcibiskupa bol menovaný 18. apríla 2009 a vysvätený 6. júna.

Cirkev už pred istým časom žiadala prostredníctvom hovorcu Konferencie biskupov Slovenska, aby sa odvolaný arcibiskup pápežovi ospravedlnil. Pozrite sa, ako na to reagoval arcibiskup Bezák. Viac vo videu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy