Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Posledné zbohom Lucke (†5) dal Mons. Bezák
Zdielať na

Posledné zbohom Lucke (†5) dal Mons. Bezák

BRATISLAVA / Presne o jednej sa začal pohreb malej utýranej Lucky na cintoríne v bratislavskej mestskej časti Ružinov. Dôstojnú rozlúčku Lucke pripravili cudzí ľudia. Cirkevný obrad pripravili cudzí ľudia a na ich prianie dievčatko pochoval arcibiskup Róbert Bezák.

Bezák: Lucia zažíva Božie nebo

„Hovorí sa v Biblii, že každý, kto trpí neprávom, je vlastne vykúpený. Teraz som si istý, že Lucia už zažíva Božie nebo, konečne tú radosť, ktorú mala zažiť aj tu na Zemi a blízkosť, ktorá mala tu začínať,“ povedal Bezák.

Smrť Lucie vyvoláva viaceré otázky: Kde sme? Kde stojíme jeden voči druhému? Staráme sa len o seba? „Lucia v tej svojej nevýrečnosti bola taká výrečná, vo svojej ukrytosti bola viditeľná,“ uviedol.

S Luciou sa prišlo rozlúčiť na ružinovský cintorín niekoľko desiatok ľudí. Piesne pri obradoch zaspievali aj známi speváci Kuly a Peter Cmorík.

Rodný list prišiel letecky

"Je mi jedno, kto bude pochovávať Lucku," povedal so slzami v očiach biologický otec utýranej Lucky. "Ďakujem všetkým. Ale otec tu bude pre ňu vždy, vždy, vždy!," dodáva s nárekom.

Aby boli pripravené všetky formálne náležitosti, v stredu sa Lucke vybavil aj rodný list. Jej vlastná rodina ho nemá a Luckin biologický otec dal na vybavenie rodného listu písomný súhlas overený notárom. 

"Je až neuveriteľné, ako ľudia pomáhali aj dnes s prípravou pohrebu. Lucka sa narodila v Košiciach. Tak sa rodný list musel vybaviť na matrike v Košiciach. Tamojšie pracovníčky matriky Košice - Šaca nám ale vyšli absolútne v ústrety a Luckin rodný list poslali letecky," povedal  organizátor pohrebu a redaktor TV JOJ Rastislav Striško.

Spievajú len pre Lucku...

S malou Luciou sa na pohreb celebrovaný arcibiskupom Róbertom Bezákom prišiel rozlúčiť Kuly zo skupiny Desmod a Peter Cmorík. "Tento prípad je tak špecifický, že pohne každým, kto má srdce na správnom mieste. Pre nás je to česť, že môžeme prísť zaspievať," hovorí Mário "Kuly" Kollár.

"Príbeh Lucky vo mne zarezonoval. Je pre mňa srdcovou záležitosťou, aby som tam prišiel," poznamenáva Peter Cmorík.

Telíčko zamknuté v izbe

Lucka bola na tomto svete len päť rokov. Podľa vyšetrovateľa ju utýral na smrť jej otčim. Juraj sa však zachoval mimoriadne chladnokrvne. Nevolal záchranku, aby sa jej po osudnej bitke snažila pomôcť. On nechal nehybné telíčko na posteli, zamkol izbu a bolo vybavené.

Spolu s družkou (35) žili v byte s mŕtvolkou. A to neskutočné tri roky. Lucka nikomu nechýbala. Ani z našich daní plateným úradníkom. Aj vtedy, keď už mala nastúpiť do školy. Pretože školská dochádza je u nás povinná a do školy musí chodiť každé dieťa. 

Zápach prekážal len susedom

Len susedia sa čoraz častejšie ponosovali na neznesiteľný zápach v paneláku. Hnilobný zápach. A matka? Tá s pokojom Angličana svoju mŕtvu dcéru prepoistila v zdravotnej poisťovni. Akoby nič. Akoby ešte stále žila. Teraz sa bráni, že sa bála partnerovej zlosti. Zlom nastal až v septembri 2012. Do bytu vtrhla polícia. VIAC TU.

Pripojte sa k nám. Pomôžme týraným deťom na Slovensku. Ďakujeme!

Rastislav Striško

Súvisiace články

Najčítanejšie správy