Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dušičková mánia. Slováci už kupujú vence
Zdielať na

Dušičková mánia. Slováci už kupujú vence

JABLONKA / Ledva sa začal október a tisícky Slovákov už mysli na blížiace sa dušičky. A na svoj dušičkový nákup si vybrali tradičné poľské trhovisko v Jablonke.

Poliaci majú peňaženky plné, Slováci prázdne

Pokým sa v lete väčšina z nás opaľovala, trhovníci aj so svojim rodinami sedeli počas prázdnin doma a vili smútočné vence a kytice. "Letné prázdniny tu pri kvetoch. Kvety kupujeme osobitne takisto aj kvetináče a zalievame betónom," hovorí poľská predavačka.

Poliakom rozhodne nie je smutno pri výrobe pietnych predmetov. "Smutno mi z toho nie je, lebo Slováci majú prázdne peňaženky a my plné," hovorí miestna predavačka. "Ja to neprerátavam," hovorí kupujúci zo Slovenska.

Cirkev: Načo umelé kvety, stačí modlitba

Problém nastáva pár týždňov po dušičkách, čo s umelými kyticami a vencami, keď doslúžia. "Každý sa snaží tie hroby čo najviac vyzdobiť, aby ten môj bol najkrajší. Kytice z umelých materiálov sú náročnejšie na likvidáciu ako voľakedy vence z prírodných materiálov," hovorí Dušan Jurík, správca cintorína v Dolnom Kubíne.

Cirkev v tomto smere preferuje skromnosť. "Načo umelé kvety, často gýčové. Stačí modlitba a sviečka," myslí si dekan Trstenského dekanátu Michal Tondra.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy