Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Dopovaná poľská hydina v jedálňach? Je to možné!
Zdielať na

Dopovaná poľská hydina v jedálňach? Je to možné!

BRATISLAVA, VARŠAVA / Škandál okolo hydiny dopovanej nelegálnymi antibiotikami prekročil už hranice Poľska. Nedávne reportáže poľskej televízie TVN24 len ukázali, aký veľký záujem majú poľskí farmári na dopovaní. Nie je pritom vylúčené, že práve táto hydina sa dostala aj do našich obchodov či školských jedální. Naši hydinári navrhujú zákaz dovozu poľskej hydiny, vajec a hydinových výrobkov...

Zakázané antibiotiká im ponúkala reportérka

"To, čo sa dováža na Slovensko, je prevažne nielen nekvalitné, ale je to odpad, ktorý nepredajú na poľskom trhu, v krajinách západnej Európy, ale za lacnú cenu to predajú na Slovensku," komentoval tlačový tajomník Únie hydinárov Slovenska Ľubomír Urban.

Poľská televízia TVN24 vysielala reportáže, podľa ktorých práve poľskí farmári pre podporu rastu svojej hydiny pokojne siahajú po zakázaných antibiotikách. Reportérka tejto televízie sa totiž vyše pol roka vydávala za obchodnú zástupkyňu istej farmaceutickej spoločnosti a rastové antibiotiká predávala po hydinových farmách v celom Poľsku. Takto poukázala, ako fungujú.

Poľská hydina na Slovensku za 20 mil. eur

Slovenskí hydinári preto počínanie poľských v stredu na tlačovej konferencii odsúdili. Upozorňujú tiež na to, že slovenské výrobky sú podstatne kvalitnejšie.

Len minulý rok sa na Slovensko oficiálnymi cestami doviezla poľská hydina za spolu 20 miliónov eur. Prípadný zákaz dovozu na Slovensku by ale podľa našich hydinárov jej predaju na našom trhu úplne nezamedzila. Podľa nich je dôležitým faktorom aj spotrebiteľ, ktorý by nemal tlačiť len na cenu, ale vyhľadával kvalitu.

Naši hydinári sa búria

Zakázané antibiotiká objavené v poľskej hydine sú tiež karcinogénne. "Na rozdiel od Poľska sme my pod stálym dozorom a podliehame prísnym kontrolám, ktoré prebiehajú na našich farmách," komentuje Ivan Kaniansky zo spoločnosti Navi, ktorá sa chovu hydiny venuje.

Tejto závažnej téme sa venujeme ďalej, zisťujeme tiež, v akej miere sa toto antibiotikové mäso mohlo dostať do slovenských školských jedální či reštaurácií...

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy