Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Škandál v Poľsku. Dobytku dávajú krmivo zo zdochlín!
Zdielať na

Škandál v Poľsku. Dobytku dávajú krmivo zo zdochlín!

VARŠAVA / Poľskí farmári masovo kŕmia dobytok mäsokostnou múčkou zo zlikvidovaných mŕtvych zvierat. Múčka je považovaná za hlavný zdroj šírenia tzv. choroby šialených kráv. S odhalením v uplynulých dňoch prišli reportéri miestnej televízie TVN.

Nebezpečnú múčku predávali niekoľko mesiacov

Tzv. chorobu šialených kráv, odborne bovinná spongiformná encefalopatia (BSE v prípade prenosu na človeka vyvoláva Creutzfeldt-Jakobovu chorobu, končiacu smrťou. V Poľsku je od roku 2003 zákonom zakázané používať mäsokostnú múčku ako krmivo pre zvieratá určené na porážku.

Nebezpečnú múčku podľa TVN "mnoho mesiacov" vyrábali a predávali pracovníci firmy Hetman, ktorá je jeden z najväčších prevádzkovateľov kafilérií v Poľsku.

Reportér vydávajúci sa za chovateľa si od pracovníka kafilérie kúpil hneď tonu. Stačilo sa len odvolať na údajné kontakty s vedením firmy. Môčku mu doviezlo firemné auto. "Prevádzka fungovala tak, ako fungovala vždy. Žiadnu múčku nevyrábame, nemáme na to technické možnosti," hájil sa majiteľ firmy Jacek Luciński.

Zvedavosť reportérov = odhalenie nelegálnej výrobnej linky

Zvedavosť reportérov však viedla k odhaleniu nelegálnej výrobnej linky, ktorú si nevšimli veterinárni inšpektori. Prevádzka bola uzavretá a prípad vyšetruje prokuratúra.

Štátna agentúra ARR, dohliadajúca na poľský poľnohospodársky trh, neskôr rozoslala prehlásenie, podľa ktorého veterinárna inšpekcia a poľská polícia začala prípady spomínané televíziou TVN, vyšetrovať už v máji.

"Na základe výsledkov týchto kontrol boli spoločnosti, ktoré pridávali nelegálne prísady do krmných zmesí, okamžite uzatvorené. Poľská polícia a generálny prokurátor vedú v tejto chvíli podrobné vyšetrovanie s cieľom potrestať všetkých vinníkov," zdôraznila agentúra.

Dodala, že laboratórium každým rokom preverí viac ako 8 000 vzoriek krmných zmesí. Tento rok bolo nájdených 14 problematických vzoriek. V takomto prípade nasleduje porážka stáda bez toho, aby sa mäso dostalo na trh. Za použitie nelegálnych prísad do krmív hrozí až miliónová pokuta.

Televízia však pripomenula podobné aféry z minulosti, ktoré vyšumeli do stratena. Vraj pre nedostatok dôkazov či malé nebezpečenstvo pre spoločnosť.

Múčka je lacnejšia

Mäsokostná múčka, používaná farmármi ako prísada krmiva, je síce nebezpečná pre zdravie zvierat aj ľudí, ale má tu výhodu, že stojí len polovicu oproti sóji. Legálne sa dá použiť ako hnojivo či surovina pri výrobe potravy pre psy a mačky.

Zákaz používať ju pri kŕmení zvierat určených k ľudskej spotreby vyplynul z tzv. choroby šialených kráv, ktorá si vyžiadala najmenej 227 obetí na ľudských životoch, poznamenala TVN. Rovnaká televízia v júni odhlalila inú aféru v poľskom poľnohospodárstve, a síce vykrmovanie dobytka antibiotikami, ktoré môžu byť škodlivé.

Podobné aféry budia aj polemiky ohľadne kvality poľských potravín, ktoré sa vyvážajú aj k nám. Varšava tvrdí, že obdobné škandály postihujú aj iné krajiny. Okolo poľských afér robia vraj rozruch tí, ktorí nedokážu poľským potravinárom konkurovať.

Slováci požiadali Poliakov o vyjadrenie

Slovenská veterinárna a potravinová správa požiadala o vyjadrenie poľskú stranu. Zatiaľ sa však stanoviska nedočkala. Podľa jej šéfa Jozefa Bíreša sa informácie poľskej televízie zakladajú na pravde. Predpokladá sa, že v Poľsku tento stav okolo potravín niekomu začína vadiť.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy