Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kňaz obvinený z pedofílie. Pátral po ňom Interpol
Zdielať na

Kňaz obvinený z pedofílie. Pátral po ňom Interpol

KRAKOW / Silne katolíckym Poľskom otriasa v týchto dňoch obrovský cirkevný škandál. Mladý kňaz, ktorý pôsobil v Dominikánskej republike už od roku 2006 sa vrátil do svojej vlasti po tom, ako ho tamojšie orgány obvinili z pedofílie. Celým prípadom sa začal zaoberať už aj Interpol, ktorý ho v spolupráci s Poľskou políciou vypátral v jednom dome na okraji Krakowa. Mladého kňaza ale pre "papierovú" chybu nemohli zatknúť a tak je dosť možné, že sa prípadnému trestu vyhne.

Zle napísaný rozkaz

Kňaza (36) obvineného z pedofílie v Dominikánskej republike našli poľskí policajti v utorok večer v jeho rodinnom dome v Krakowe. Tu ho ale napriek trestnému príkazu Interpolu nezatkli. Za všetko vraj mohol zle napísaný rozkaz. "Výzva Interpolu hovorila len o tom, aby sme zistili miesto pobytu kňaza. To sme urobili, upovedomili sme ho o tom, že je stíhaný a že je povinný odpovedať na každú výzvu orgánov," uviedol hovorca poľskej polície Mariusz Ciarka. 

Kňaz sa mal z Dominikánskej republiky vrátiť ešte v máji tohto roku. Údajne bol aj blízkym priateľom apoštolského vyslanca Jozefa Wesolovského, ktorého tiež tamojšie orgány obvinili z pedofílie. Celú situáciu údajne berie veľmi vážne aj poľská cirkev.

Nemôže vykonávať kňazské povinnosti

Tá uvalila na kňaza prísne cirkevné sankcie a prikázala mu návrat do Dominikánskej republiky. To ale neurobil. "Dostal zákaz vykonávať svoje kňazské povinnosti, nemôže slúžiť sväté omše a nemôže ani nosiť kňazské rúcho... Od predstaveného nášho rádu dostal príkaz vrátiť sa späť do Dominikánskej republiky," uviedol talčový hovorca svätomichalského rádu Tadeusz Musz.

"Poslali sme tam kňaza, ktorý má pomáhať obetiam tohto kňaza. Ide o pomoc duchovnú, ale zároveň aj o terapiu,"
tvrdí hovorca Konferencie biskupov Poľska Wojciech Polat. Kňaz pochádzajúci z Krakowa sa údajne vybral do Dominikánskej republiky pre to, aby tam šíril božie slovo a pracoval s mládežou. "Nejakú skupinu chlapcov tam chcel vyškoliť za horských záchranárov a s nimi mal preto aj bližší kontakt," uviedol Musz.

Našli ho v dome na okraji Krakowa

Kňaza poľská polícia našla v dome na okraji Krakowa. Tu sa aj v týchto chvíľach pravdepodobne ukrýva, pred médiami sa ale zatajuje. Za kňazom v tomto prípade stoja aj domáci. Tí tvrdia, neexistujú žiadne dôkazy a my ho predsa poznáme od mala. "Bol veľmi dobrý, nemám na to slov. Ešte nie sú žiadne dôkazy a také sa o ňom hovorí. To on by ich mal dať na súd," hovorí sused.

Aj pokiaľ by sa preukázalo, že obvinenia voči kňazovi sú pravdivé, poľská vláda ho pravdepodobne na trestné stíhanie do zahraničia nevydá a 36-ročný muž sa tak vyhne trestu. "Poľsko nemá uzatvorenú medzinárodnú zmluvu o extradícii väzňov s Dominikánskou republikou, a to ani v prípade európskeho zatýkacieho rozkazu, nemôžeme kňaza zatknúť," dodal hovorca poľskej polície Ciarka.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy